Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Alarm na Jadranu, nesvakidašnja opasnost prijeti pomorcima: ‘Prošli tjedan je jednog pogodilo’

Autor: Dnevno.hr

U akvatoriju jugozapadne Istre došlo je do pojave koja može biti iznimno opasna za plovidbu. Naime, na površini mora su se pojavile naplavine koje ometaju plovidbu tim dijelom Jadrana. Iako službenih upozorenja na opasnost za plovidbu ovim akvatorijem na Navigacijskim radiooglasima nema, to ne znači da se oni ne odašilju putem radio-stanice.

“Na potezu od Sv. Ivan na pučini pa do na pola puta od Porera prema Susku poprilična količina naplavina u moru… Pretežno grane ali ima i balvana… Prošli tjedan jednog pogodilo za sad sve ok… Oči ispadaju od gledanja… Kolege oprez i vratite se doma sigurno”, poručuje nautičar Franjo Jurić koji je objavu o ovoj opasnosti podijelio na Facebooku.

U komentarima ispod objave kolege su mu zahvalili na upozorenju, a koliko balvani i drvene naplavine mogu biti opasni na moru, pokazala nam je havarija iz studenog 2023., kada su stradale dvije ribarske brodice u akvatoriju Umaga, na području Zambratija.

‘Situacija je jako opasna’

Tada je, unatoč tome što je u sustavu radio oglasa objavljeno i upozorenje za nautičare, jedna ribarica potonula, dok se posada druge uspjela nasukati.

“Puno se ribarskih brodica oštetilo ove dane, ali uspjeli su doći u kraj. To su brodovi od desetak metara. Nema nikakve obavijesti o opasnosti, ali to bi trebala biti proglašena zabrana isplovljavanja jer je situacija jako opasna. Katastrofa je da lučka kapetanija to ne zna da na 2-3 nM od obale imamo na stotinu balvana i stabala”, rekao je u studenom jedan od ribara za Morski.hr

Dodao je tada i da se jedna ribarska brodica uspjela nasukati, dok je druga uspjela doći na stotinu metara od obale i potonula: “Kod mene već danima plutaju ogromni balvani, stabla ,granje, itd. i nikako da se maknu s tog područja. Bit će neki čudan kurenat koji je stigao iz Italije, a vjerojatno se radi o naplavinama koje su tamošnje rijeke odnijele u Jadran. Uglavnom kako mi javio kolega nikakva pomoć nije stigla. Snađi se druže. Kad je došao lučki kapetan s autom, najprije je pitao: ‘Izlazi li nafta iz plovila i nije imao pojma da ima toliko balvana na moru. Mislim da niti u obavijesti panpan to ne govore.”




U svakom slučaju, svi koji isplovljavaju na tom području, poziva se na veliki oprez!

Kriovulkanski komet leti prema Zemlji: Glomazna svemirska stijena izaziva strahopoštovanje




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.