Foto: Paun Paunovic / CROPIX/Ilustracija

‘A VOLIMO IH NAZIVATI HEROJIMA!’ Vatrogascima u dalmatinskom gradu odbili isplatiti plaće: ‘Potrebno je hitno gašenje požara’

Autor: L.B.

U Zadru su vatrogasci ostali bez plaća.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković, komentirala je slučaj u Zadru gdje su vatrogasci ostali bez plaća.

Šušković je objasnila da je isti slučaj i u Novoj Gradišci.

‘Volimo ih nazivati herojima’

“Gradonačelnik Zadra je obavijestio vatrogasce da je proračun grada izglasan nezakonito, i da zato nema plaća. Plaće se zakonom treba isplatiti do 15. u mjesecu, plaća je trebala biti isplaćena, ali nije i naši članovi su se javili. To je opravdanje gradonačelnika, ali ne znamo zašto je politika ispred čovjeka”, rekla je u emisiji Newsnight.

Međutim, ovo nije prvi takav slučaj.

“Apsurdno je to što sustav ne brine o onima koji brinu o našoj sigurnosti, a to su upravo vatrogasci koje volimo nazivati herojima. Međutim, sam sustav plaća još uvijek nije reguliran, a trebao je biti prije dvije i pol godine kada je zakon propisao donošenje pravilnika. Pravilnik je trebala donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koji je u ingerenciji MUP-a.

‘Političke igre preko leđa građana’

Problem je što su javne vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, odnosno gradova. U tom slučaju, ako dođe do neisplate plaća, tužba ide prema gradu”, rekla je Šušković.




Dodala je i da plaće vatrogasaca nisu jednake, već njih određuje grad.

“Imali smo i u 11. mjesecu slučaj neisplate plaća vatrogascima u Novoj Gradišci kada su čak prijetili gašenjem vatrogasne službe. To su političke igre preko leđa građana”, objasnila je.

‘Izvolite ljudi, isplatite im plaće’

“Negdje je stalo s pravilnikom i mi pitamo odgovorne što dalje činiti jer ide nova protupožarna sezona, osobito na području Dalmacije, Istre Kvarnera. Smatramo da odgovorni trebaju preuzeti obvezu i hitno donijeti ono što je obvezno za svakog vatrogasca, a to je njihova plaća”, rekla je Šušković i zaključila:




“Potrebno je hitno gašenje požara, izvolite ljudi isplatite im plaće!”

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.