Screenshot: Youtube

Prava istina o sukobu između Dražena Petrovića i legendarnog Srbina, evo tko je sve zakuhao

Autor: K.I./GIŠ

Dušan Ivković bio je legendarni srpski trener i košarkaš i jedan je od najuspješnijih košarkaških trenera svih vremena. Kao izbornik odveo je reprezentaciju bivše Jugoslavije do zlata na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, a osvojio je i tri europska zlata s reprezentacijom bivše države.

Ivković je rođen u Beogradu 1943. godine, kratku igračku karijeru započeo je u Radničkom, gdje je nakon umirovljenja preuzeo mlađe selekcije kluba.
Najpoznatiji je ostao kao izbornik zlatne generacije Jugoslavije koju je preuzeo 1987. te je osvojio zlato na Eurobasketu 1989. i 1991., kao i svjetsko zlato 1990. i srebro na OI 1988.

Od hrvatskih klubova vodio je Šibenku tri godine, a dubok trag ostavio je u klubovima u Grčkoj i Rusiji. U košarkašku Kuću slavnih Ivković je izabran 2017. godine, a preminuo je 2021. godine u Beogradu u 78. godini života.

Foto: Aleksandar Djorovic / Guliver Image

Bez podjela u reprezentaciji

Svojevremeno se Ivković u razgovoru za jedan grčki portal prisjetio povijesnog trenutka, svađe između Dražena Petrovića i Vlade Divca tijekom SP-a u Argentini.

“U Jugoslaviji smo imali velike talente. Dražen Petrović je bio vjerojatno najveći radnik od svih u timu. Pet godina sam surađivao s njim. Radio je naporno. Tada nam je bilo bitno da vidimo gdje smo u odnosu na Sovjetski Savez u Europi. Kada je izašla ova generacija s Petrovićem, Divcem, Paspaljem, Rađom, Vrankovićem, Kukočem i ostalim momcima, svi su govorili da neće nikad biti kao generacija Dalipagića i Kićanovića”, prisjetio se tada Ivković.

Tom se prilikom prisjetio i međuljudskih odnosa iz te reprezentacije. Rekao je da nikad nije bilo podjela. “Sjećam se da smo u finalu u Rimu, tijekom zagrijevanja, razmišljali samo o odluci Slovenije da se odcijepi. Zbog toga je izostavljen Jure Zdovc. Rekao mi je: ’Treneru, što da radim? Ako budem igra za reprezentaciju, zvat će me izdajnikom u Sloveniji.’ Rekao sam: ’Prepusti to meni’”. Govorimo o timu u kojem nitko nikada nije rekao: ’Ti si iz Hrvatske, ti iz Srbije, ti iz Crne Gore’. Jako su se voljeli.”




Prava istina

Prisjetio se tom prilikom i navodnog sukoba između Divca i Dražena Petrovića na SP-au u Argentini kada je Divac zgrabio zastavu od hrvatskog navijača.

“To je sve bila šala. Prije svega, to je bila zastava Velimira Perasovića, ne Draženova, netko mu ju je dao. Evo, reći ću vam istinu! Ta priča o braći, ta američka sra**a, ništa od toga nije istina. U to vrijeme puno hrvatskih navijača došlo je u Argentinu sa zastavama Hrvatske. Perasović je imao jednu od tih zastava, jer mu je netko dao. Divac mu je uzeo i stavio mu Jugoslovensku zastavu na ramena. Čak su se smijali, a Divac mu je rekao: “Kada budu vidjeli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaje**vati.”

“Bila je to interna šala. Sve ono što se pričalo i pisalo o tome da su odnosi Dražena i Divca propali nije točno. Ljudi, pričamo o timu u kojem nikada nitko nikom nije rekao da je netko iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore… Svi su se voljeli jako. Paspalj i Kukoč su igrali na istoj poziciji, kao i Divac i Rađa. Svaki put neko od njih je morao ostati na klupi zato što je ovaj drugi morao igrati. Kada bi se mijenjali, prvo bi se zagrlili i poljubili. U toj momčadi je vladala ljubav, a tim incidentom pažnju su željeli privući političari”, govorio je svojevremeno Ivković.




Beogradski sudac izazvao neviđeni skandal, legendi uskratio zlato i na tron doveo Jugoslavena

Autor:K.I./GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.