Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac izdao posljednje upozorenje Mamiću!

Autor: Bruno Herljević/HINA

U Osijeku je u utorak trebao svjedočiti Eduardo da Silva, ali je poslao ispričnicu e-poštom. Naveo je kako ne može pristupiti suđenju zbog obveza u klubu u Brazilu.

Na županijskom sudu u Osijeku nastavilo se suđenje Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru. USKOK ih tereti da su oštetili Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12.2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Mamići imaju nove odvjetnike nakon što je Zdravko otkazao punomoć Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, a sada iz zastupaju Ivan Stanić i Nikola Mandić iz odvjetničkog ureda Mate Matića. U Osijeku je u utorak trebao svjedočiti Eduardo da Silva, ali je poslao ispričnicu e-poštom. Naveo je kako ne može pristupiti suđenju zbog obveza u klubu u Brazilu, a njegov će iskaz biti pročitan na glavnoj raspravi.

U ponedjeljak je svjedočila punica Luke Modrića i bivša računovotkinja Dinama, Vesna Juraić, koja je djelomično promijenila iskaz. Mamić je u ponedjeljak napravio scenu tijekom ročišta i napustio je sudnicu.

Sudac Darko Krušlin odmah je na početku današnjeg ročišta upozorio Mamića da više neće tolerirati njegove ispade.

“S obzirom na jučerašnje nedozvoljeno ponašanje Zdravka Mamića, kojim je opetovano ometao raspravu, zbog čega je upozoren više puta, a u dva navrata i udaljen iz sudnice, predsjednik vijeća poučava Zdravka Mamića i ostale okrivljene te stranke u postupku da su dužni pridržavati se reda u sudnici i pokoravati se nalozima suda. Ne postupe li tako, mogu biti upozoreni, novčano kažnjeni ili kao najteža mjera, biti udaljeni na duže vrijeme, pa sve do okončanja postupka. Ponovo se osvrćem na Zdravka Mamića s obzirom na to da je očito da ranija upozorenja i udaljenja nisu dala neke rezultate. Izriče se upozorenje Zdravku Mamiću da će sljedeći njegov ispad rezultirati udaljenjem iz sudnice do okončajna postupka. Jeste li razumjeli”, pitao je na kraju objašnjenja Krušlin Mamića.

Mamić je šutio i nepomično sjedio.

“Jeste li razumjeli”, ponovio je pitanje sudac, na što je Mamić samo kimnuo glavom.




Po izalasku iz sudnice Mamić je komentirao upozorenje suca. “Primio sam to mirno, vidjeli ste. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Doći će dan kada ćete vi mene razumjeti i shvatiti zašto sam ja to radio u sudnici”, kazao je Mamić.

Mamić je komentirao svjedočenje Vesne Juraić, punice Luke Modrića i kazao je kako prema njegovu mišljenju nije promijenila iskaz. Mamić je obećao svim prisutnima kupiti Mercedes ako nađu razliku između iskaza koji je Juraić dala USKOK-u i onog na sudu. Izjavio je u kako žali što Eduardo nije svjedočio.

Svjedočenje Roberta Uroića




Na današnjem ročištu je svjedok Robert Uroić, predsjednik Komisije za ovjeru registracija igrača i klubova HNS-a naveo kako FIFA i HNS ne propisuju kakav sadržaj moraju imati aneksi ugovora o profesionalnom igranju, dok se kod raskida ugovora, ukoliko neka od stranaka ima potraživanja, to unosi u zapisnik o raskidu i tada se specificiraju rokovi izvršenja obveza.

Ovjerom zapisnika o raskidu ugovora o profesionalnom igranju raskidaju se i aneksi ugovora, ako su ovjereni od strane Komisije HNS-a. Moguće je raskinuti i aneks koji nije ovjeren u HNS-u, nego kod javnog bilježnika, samo ako se u zapisniku o raskidu ugovora to izričito precizira, kazao je svjedok.

Napominje kako su aneksi ugovora o podjeli transfernog obeštećenja u velikoj manjini u odnosu na ukupan broj svih aneksa koje je ovjerila ova Komisija, njih je manje od 10 posto, rekao je. Upozorava da je praksa sklapanja tih aneksa bila vrlo raširena među klubovima HNL-a te da praktično da nema kluba koji nije potpisivao takve anekse, ali da se većinom radi o aneksima i sporazumima koji nije ovjeravala nadležna Komisija HNS-a.

Na upit okrivljenog Damira Vrbanovića svjedok je ustvrdio kako se u zapisnicima o raskidu ugovora o profesionalnom igranju NK Dinama s Dejanom Lovrenom i Lukom Modrićem ne spominje nikakav aneks ugovora.

Na upit optužbe da pojasni raskid ugovora s Lovrenom i Modrićem, svjedok je kazao kako to znači da s osnove ugovora o profesionalnom igranju nema međusobnih potraživanja i dugovanja, što se tiče statusnih i financijskih prava igrača, poput plaća i premija.

S obzirom da se na ročištu nije pojavio nogometaš Eduardo da Silva, koji je opravdao nedolazak obvezama u svome brazilskom klubu, Sud je odlučio da će se njegov iskaz pročitati s iskazima ostalih svjedoka, s čijim su se čitanjem se stranke ranije usuglasile, ali nakon što budu ispitani preostali svjedoci.

Glavna rasprava nastavlja se 1. rujna, kada bi kao svjedoci trebali biti ispitiani hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren, čiji je transfer u francuski “Lyon” jedna od točaka optužnice, i njegovi roditelji.

Autor:Bruno Herljević/HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.