Priča o treneru koji je 1976. učinio NEZAMISLIVO: Sastavio reprezentaciju Juge bez igrača Zvezde i Partizana!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Forsiranje igrača iz srpskih klubova bilo je pravilo, ima svoje iznimke tako se u jednoj utakmici dogodilo da je reprezentacija Jugoslavije bila sastavljena - bez ijednog igrača iz Crvene zvezde i Partizana. Ne treba posebno napominjati da su reakcije iz tih klubova bile žestoke.

Neprijeporna je činjenica da je za vrijeme bivše države, Jugoslavije reprezentacija bila sastavljana favoriziranjem nogometaša iz beogradskih klubova, napose Crvene zvezde i Partizana. Bezbroj puta žalili su se iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, pa i Crne Gore zbog zapostavljanja igrača iz tih republika…

Ipak, kako svako pravilo, a forsiranje igrača iz srpskih klubova bilo je pravilo, ima svoje iznimke tako se u jednoj utakmici dogodilo da je reprezentacija Jugoslavije bila sastavljena – bez ijednog igrača iz Crvene zvezde i Partizana. Ne treba posebno napominjati da su reakcije iz tih klubova bile žestoke.

Naime, 1976. godine u sklopu kvalifikacija za odlazak na završnicu Europskog prvenstva Jugoslavija je u gostima igrala protiv tada jakog Walesa koje su predvodile zvijezde Premier lige, John Toshack i Terry Yorath. U prvoj utakmici u Zagrebu Jugoslavija je svladala Wales s 2-0, a u drugoj utakmici Walesu je bila potrebna uvjerljiva pobjeda kako bi prošao dalje, no do pobjede nije došao jer je utakmica završila bez pobjednika 1-1. U vulkanskoj atmosferi Ninian park stadiona, pred četrdesetak tisuća vatrenih navijača izabranici Ante Mladinića, bez ijednog igrača iz Crvene zvezde i Partizana, odigrali su sjajnu utakmicu.

Mladinić je reprezentaciju sastavio od sedam igrača Hajduka, s dva igrača iz mostarskog Veleža, te s po jednim iz Željezničara i Olimpije.

Sastav je izgledao ovako: Marić (Velež), Mužinić (Hajduk), Hadžiabdić (Velež), Buljan (Hajduk), Katalinski (Željezničar), Šurjak (Hajduk), Žungul (Hajduk), Oblak (Hajduk), Đorđević (Hajduk) Jerković, (Hajduk), Popivoda (Olimpija).

Jugoslavija je povela golom iz jedanaesterca, strijelac je bio Katalinski u 19. minuti. U 38. minuti Evans je izjednačio. U nastavku pogodaka nije bilo, makar je prigoda za Wales bilo, Toshack je čak promašio jedanaesterac za domaćine.




Jugoslavija se tako kvalificirala među četiri najbolje europske momčadi, a nakon utakmice navijači Walesa provalili su u teren pokušavajući dohvatiti gotujuće igrače i njemačkog suca Golocknera. Naposljetku, Glocknera je 16 policajaca pratilo pri izlasku sa stadiona. Zbog svih tih nereda Uefa je za sljedeće kvalifikacije za europsku smotru 1980. u Italiju Wales – diskvalificirala.

Bez obzira na ostvaren uspjeh trenera Antu Mladinića pri povratku dočekale su kritike, jer se doista udostojio napraviti neuobičajen potez – sastaviti državnu reprezentaciju bez ijednog igrača iz beogradskih klubova. Takva su to, eto, vremena bila.

Mladinić je s Jugoslavijom na završnici Europskog prvenstva , s četiri momčadi, doživio neupsjeh. U polufinalu u Beogradu Jugoslavija je povela protiv Zapadne Njemačke s 2-0, da bi na kraju izgubila 2-4. Potom je uslijedio i poraz u dvoboju za 3. mjesto odigranom u Zagrebu, protiv Nizozemske. Mnogi su te poraze protumačili kao posljedica pritiska da na vratima mora biti golman Ognjen Petrović iz Crvene zvezde, a ne izvrstan Marić iz Veleža ili Meškovivć iz Hajduka. Doista, vratar Ognjen Petrović bio je najveći tragičar tih utakmica…




yuga

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.