Foto: Damir Krajac / CROPIX

Srbija među liderima u svijetu po broju namještenih utakmica, evo kako stoji Hrvatska

Autor: Dnevno GIŠ

Sportradar, agencija koja prati i analizira izvještaje o klađenju i utjecaju na rezultate, objavila je treći godišnji izvještaj o klađenju u sportovima, a njihove analize ukazuju na 1.329 sumnjivih utakmica u 2023. godini, od toga čak 880 u nogometu.

Izvještaj je naslovljen sa “Korupcija, klađenje i namještanje mečeva u 2023. godini”, a zasniva se na Sportradarovim podacima na uzorku od 850.000 događaja i mečeva u 70 sportova. Spomenuti sumnjivi mečevi su primijećeni u 11 sportova i u 105 zemalja.

“U usporedbi s 2022. godinom, podaci pokazuju da su sumnjive radnje i manipulacije u svim sportovima ostale na 0.21% odnosno jedna na svakih 467 mečeva u 2023. godini. Također, podaci pokazuju da nema posebnog sporta u kome je sumnja u namještene mečeve veća od jedan posto, što potvrđuje da je 99.5% sportskih događaja i mečeva koji su nadzirani bilo čisto”, piše u izvješću Sportradara.




Porast namještanja

U odnosu na 2022. godinu bilježi se mali porast u postotku sumnjivih mečeva u nogometu, s 64 na 66 posto. Konkretno, radi se o 103 meča više. U izvještaju se navodi da “je većina sumnjivih mečeva zapravo postala sumnjiva tijekom praćenja uplata oklada uživo” – čak 95 posto. U toj grupi, sumnjive uplate su se pojavile u 70 posto slučajeva tijekom prvog poluvremena.

Što se tiče zemalja najgori je Brazil sa 109 spornih mečeva, a naši istočni susjedi Srbi dijele visoko deveto i deseto mjesto na to ljestvici s Argentinom.




No ako se pogleda na nivou Europe, Srbi zauzimaju vrlo dobro četvrto mjesto, a ispred njih su samo prva Češka, druga Rusija i treća Grčka. Što se tiče hrvatskog sporta nismo među vodećima u sumnjivim nogometnim mečevima.

Hrabro se digao protiv Miloševića, a onda je pomogao Hrvatu: Nije mu to nikad zaboravio

Inače, kako smo već napisali po namještanju mečeva prednjači nogomet, iza njega dolazi košarka pa stolni tenis, iza njega tenis, a zanimljivo na petom mjestu nalaze se takozvani e-sportovi.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.