Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Jakirović je oduševio navijače, ali mnogi i dalje sumnjaju

Autor: Ivan Lukač

O ovoj sezoni Dinama može se pisati romani, ali na kraju je u principu ista kao svaka. Dinamo je ponovno uzeo duplu krunu, a za 15 godina kada netko neupućen pogleda tablicu mislit će kako su modri rutinski obranili naslov.

Nije bilo tako. Počelo je s porazom od Hajduka kada je Petković promašio penal na 1:0 za Dinamo. Potom bolan poraz od AEK-a, a onda je na klupu u šokantnom transferu iz Rijeke stigao Sergej Jakirović. I nije počelo dobro. Sparta je nadigrala Dinamo u Pragu i nanijela im bolan poraz.

Na Poljudu je Hajduk dobio Dinamo i ostao bez Petkovića na mjesec dana. Došli su tu i porazi od Plzena i Balkanija, a Dinamo je više ličio na Dinamo od prije 10 godina nego na onaj koji je na noge postavio Nenad Bjelica svojim dolaskom. Svo to vrijeme Jakirović je trpio velike kritike kako nije dorastao Dinamu, a zapad ga je tjerao iz kluba. Sva sreća publika s maksimirskog zapada nije realan prikaz.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Vjerovao je

Jakirović je zaslužio kritike, ali doduše ne tolike. Igrački gledano ovo je najslabiji Dinamo unazad pet godina, a s druge strane Jakiroviću se Petković ozlijedio. Alfa i omega Dinama te jedan od najboljih koji je ikada obukao plavi dres. Čekao je Jakirović i čekao. Dočekao povratak “Doktora” i pripreme.

Bile su to prve njegove pripreme i odmah poslije njih šok. Lokomotiva je uništila Dinamo i nikad bliže Jakirović nije bio otkazu. No ostao je smiren. Korak po korak Dinamo se dizao. U početku proljeća utakmicu je dobivao na mišiće. Zatim je pao Betis koji je dao neku novu snagu igračima, ali onda se dogodio PAOK. Tada su ponovno krenule priče o otkazu što nije imalo smisla. Dati tada otkaz bilo bi ravno samouništenju jer tek tada nakon ispadanja Dinamo je mogao početi s uvježbavanjem.

I tada je Jakirović promijenio formaciju. Iz 4-2-3-1 prešao je u 3-5-2 i tako oslobodio Petkovića do kraja. Umjesto da ga čuvaju po tri igrača Petković se promjenom oslobodio bar jednog što mu je automatski dalo više slobode pri primanju lopte, a Kulenović je svojim kretnjama omogućio da Petkovićeve lopte konačno dobiju i cilj jer krila jednostavno nisu bila na razini pratiti ono što Petković želi.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Pogodio je tako Jakirović tom promjenom i na kraju izdržao sve. Pitali smo navijače Dinama što misle o svom treneru: ” Ja i dalje mislim da nije čovjek za Dinamo, ali naravno da bi ga sada ostavio na klupi dok god ga ide. Zaslužio je, čudesa je pretrpio i na kraju uspio u svom cilju.”




Drugi nam govori nešto potpuno različito: “Ja sam nekako vjerovao u njega otpočetka. Daleko od toga da sam mislio da treba dobiti otkaz poslije Lokomotive, ali kada pogledaš koliko je sve Dinamo imao problema, a on je nekako svejedno izgurao sve, onda mislim da baš ima mentalitet za Dinamo.”

Dinamovci će tako dugo pamtiti ovu sezonu jer nikada slađe nisu došli do dvostruke krune, a uz sve to pobijedili su i van terena dolaskom Velimira Zajeca. Neki novi Dinamo sa starim navikama na terenu krenuo je na putovanje. Jakirović je dokazao da je spreman voditi ovu momčad.

Hrvatsku čeka neka nova Italija: Branitelji naslova na EURO stižu bez dva važna igrača




Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.