Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dolazi veliki sporazum za spas Maksimira, spor traje već 27 godina

Autor: Ivor Krapac

Dugo se to već čeka, 27 godina, no po najavi koju je poslao Grad Zagreb, sutra na red dolazi potpis sporazuma kojom će se približiti spas za stadion u Maksimiru. Nije tajna da se i to dugo čeka, a pogotovo nakon što je stadion pretrpio dodatna oštećenja u potresu u ožujku 2020. godine, nakon čega je zatvorena istočna tribina.

Gradske vlasti su najavile da će sutra biti potpisan sporazum kojim se otvaraju vrata izgradnji novog stadiona. Sporazumom će biti završen 27 godina dugi spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i trebao bi se graditi novi stadion, a potpisu koji je najavljen za 13 sati nazočit će predsjednik Vlade Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Crkva je u ovom slučaju zainteresirana strana jer su ključna za sporazum bila zemljišta koja će dobiti zauzvrat za prepuštanje zemljišta za gradnju stadiona u Maksimiru. Time će teren biti otvoren za početak gradnje, a na red potom dolaze i drugi planovi, o kojima se već pričalo.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Čeka se i Kranjčevićeva

Prije nego na red dođe novi Maksimir, trebaju se obaviti radovi u uređenju stadiona u Kranjčevićevoj, na kojem bi Dinamo igrao domaće utakmice dok se gradi novi maksimirski stadion. Rokovi za dolazak zagrebačkih Plavih na novi Maksimir nisu poznati, no spominje se 2028. godina kao potencijalni termin selidbe na stadion koji se već dugo čeka.

Što se radova u Kranjčevićevoj tiče, oni su zastali jer je došlo do zapinjanja oko natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta za taj stadion. Početak radova se tako još čeka. Moglo bi se krenuti raditi do kraja ove godine, a onda bi radovi u optimističnoj varijanti trajali godinu dana.

U međuvremenu, Dinamo je i dalje na Maksimiru, no sada se barem otvaraju vrata za početak radova na novom stadionu, kojim bi na svoje došli zagrebački Plavi, a korist bi imala i hrvatska reprezentacija kojoj je teško igrati na Maksimiru dok je u sadašnjem stanju, pa su češći odabir domaće utakmice drugdje u Hrvatskoj.

HNS imenovao nasljednika Jarnija, neke će iznenaditi izbor, dolazi iz HajdukaAutor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.