Screenshot/YouTube

Čudesni stranac prodrmao je naciju kao nitko prije njega, a neki su ga nazvali prijevarom

Autor: Ivan Lukač

Nogomet je najljepša i najpopularnija igra na svijetu jer je najjednostavnija i upravo u nogometu autsajder ima najveće šanse za pobjedu. U nogometu timska igra pobjeđuje, a želja i srce imaju veći utjecaj nego u većini sportova. Nebrojeno puta se dokazalo točnim, a možda najviše 2004.

U to vruće portugalsko ljeto Grčka je ispisala povijesni ep koji će zauvijek ostati u povijesti nogometa. Te je godina Grčka se popela na krov Europe, a autor tog epa bio je Otto Rehhagel koji je u Grčkoj sada na Olimpu veći i od Zeusa. Ekipa je to koja nije imala najbolje na svijetu, ali bili su momčad i vojska koja je slušala svog generala.

Prvenstvo su otvorili u Portu protiv Portugala. Grčka je šokirala odmah u prvom kolu. Pali su domaćini s 2:1. Nisu tada svi ozbiljno shvatili Grke jer prva utakmica na turniru često je znala ponuditi šok, a onda kasnije bi se te reprezentacije jednostavno emotivno ispuhale, a često im je falilo i kvalitete. Kod Grčke energija i koncentracija nije smjela pasti.

Guliver image

Najveća senzacija

Pogotke su postizali Georgios Karagounis i Angelos Basinas, a samo je u posljednjim minutama Cristiano Ronaldo ublažio poraz Portugalaca. U drugom kolu Grčku je čekala motivirana Španjolska koja je u Portu imala veliku podršku svojih navijača. Ipak, niti Španjolci nisu uspjeli slomiti Grke premda je Fernando Morientes zabio za vodstvo, bod Grčkoj je donio Angelos Charisteas koji će kasnije se pokazati kao ključna figura. U zadnjem kolu izgubili su od Grčke, ali bio je to susret koji nije imao preveliku važnost.

U borbi za polufinale čekali su ih branitelji naslova, Francuzi. Tricolori su u skupini bili s vatrenima, Engleskoj i Švicarskoj i uz dosta muke prošli dalje. Grčka je protiv Francuske izgledala fenomenalno. Gol za polufinale i rušenje Zidanea i ekipe zabio je Charisteas na asistenciju kapetana Zagorakisa.

Grčku nitko ozbiljno nije shvatio ni u polufinalu. Tamo ih je čekala Češka koju su mnogi vidjeli na tronu jer imali su sjajnu generaciju s Čehom, Barošom i Nedvedom. Igrali su Česi najljepši nogomet turnira, ali Grci kao i u Ilijadi nisu se predali. Poput Ahileja heroj je postao Dellasa. Ako Hrvatska ima Thurama, onda Česi imaju Dellasa jer grčkom stoperu to je bio jedini gol za reprezentaciju u 53 nastupa.




Neki ih nazivaju prijevarom

Finale, Lisabon, 75 tisuća protivničkih navijača i moćni Portugal. Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Katsouranis, Zagorakis, Basinas, Charisteas, Giannakopoulos i Vryzas. S klupe su ušli Venetidis i Papadopoulos. Igrači su koji su igrali veliko finale, heroj nacije postao je napadač s početka priče Charisteas. Letio je visoko poput Ikara i Dedala, ali i kratko poput njih, ipak, dovoljno da se zauvijek upiše u povijest. Njegov gol glavom Grčkoj je donio titulu prvaka Europe.

Ni prije ni poslije Grčka nije napravila neki značajan uspjeh. Od svih tih igrača Karagaunis je imao najbolju karijeru, ali daleko od najvećih svjetskih zvijezda. Njihov naslov i dan danas kod ljudi izaziva divljenje. Mnogi ih smatraju nogometnom prevarom jer ono što su oni igrali je antinogomet, ali briga ih. Naslov prvaka i disciplinu koju su pokazali nitko im ne može oduzeti.

To ljeto u Portugalu bilo je naše vrijeme. Bila je to jedinstvena avantura. Jedinstven i izvanredan. Romantičari su to voljeli i mi smo to zaslužili. Iskoristili smo svoje šanse i osjećali smo da nas ništa ne može zaustaviti. Malo je vjerojatno da će se ponoviti. Ali nasljeđe s tog turnira bilo je čudesno i koristimo ga i danas” rekao je King Otto kako ga zovu u Grčkoj. Koliko ga cijene najbolje govori podatak da je bio jedan od nositelja baklje na OI u Ateni baš te 2004.




Kažu da je Otto jedini čovjek u Grčkoj koji se može voziti u taci gdje smiju samo autobusi. Njegov utjecaj u Grčkoj nitko ne može nadmašiti kao ni to grčko čudo, ali mi se možemo jedno nadati. Da trofej koji je Grčka digla 2004. 20 godina kasnije u Njemačkoj digne Hrvatska.

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.