Foto: Instagram/Duje Markovina/privatna arhiva

MLADI HRVATSKI AS U NALETU, TALENT PREPOZNAO I ĐOKOVIĆ! ‘Zagrlio me i pohvalio nakon što smo trenirali’, a došao je i poseban poziv

Autor: Ivor Krapac

Puno je talenta i puno velikih rezultata dao hrvatski tenis, u sjajnoj priči koja se nastavlja s novim jakim adutima. Među mladim igračima koji dolaze, svoj put sve ozbiljnije gradi Splićanin Duje Markovina, nadareni ljevoruki novi splitski as koji će u rujnu proslaviti 16. rođendan i velikim koracima ide prema naprijed.

Do sada, Duje je za sobom ostavio već puno pobjeda i priznanja, uključujući nagradu za najveću nadu hrvatskog sporta u kategoriji sportaša, preklani u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, kada je dobio priznanje nazvano po Draženu Petroviću. Tu su i pobjede na domaćoj i međunarodnoj sceni, uključujući lanjski državni naslov u konkurenciji do 18 godina na otvorenom i ovogodišnju državnu dvoransku titulu u uzrastu do 16, a sada mladi Splićanin ide dalje.

Napreduje dobro, što pokazuje ovogodišnji niz na juniorskim ITF turnirima kojima se okrenuo lani. Time je jako zadovoljan, a posebno je sretan zbog finala jakog međunarodnog turnira u Austriji, u Wolfsbergu, koji je stavio u prvi plan u našem razgovoru.

Talent u naletu

“Ova godina je do sada bila jako dobra. Odigrao sam tri ITF turnira, imam dva finala i jedan osvojeni turnir. Najbolje mi je bilo u Austriji, definitivno. U polufinalnom meču okrenuo sam set i 3:0 za protivnika. Svaki igrač na kojeg sam išao bio je ispod 300. mjesta na ITF juniorskoj ljestvici, svaki meč je bio dobar, trebalo je dobiti. Polufinale pamtim jer sam ga okrenuo, pogotovo na dvoranskom tepihu je to teže pa mi je taj meč bio za istaknuti”, kazao je Duje, koji voli i zemlju i jako brze podloge.

Pravi zamah počeo je lani. Tada se upoznao s konkurencijom koju donose juniorski ITF turniri, nakon što je ranije bio u akciji na onim europskima, u organizaciji Tennis Europe.

“Godina je bila solidna, u četvrtom mjesecu sam krenuo igrati na ITF turnire. Mislim da sam tu prvu godinu na ITF-u odradio dosta dobro, dosta sam uspio napraviti, krenulo mi je na turnirima, pogotovo u trećim setovima”, kazao je mladi Splićanin o svojoj protekloj sezoni.

Duje na juniorskoj Istarskoj rivijeri (foto: privatna arhiva)

“Pamtim Sarajevo gdje sam osvojio turnir, moj prvi ITF turnir na kojem sam otišao do kraja, a u devetom mjesecu sam igrao i turnir jačeg, trećeg ranga, došao sam do finala, dok sam do tada sve igrao u trećim setovima. U četvrtfinalu sam spasio dvije meč-lopte, okrenuo sam 5:2 u trećem”, prisjetio se Duje, kojem je važan dio priče i njegova ekipa – uključujući tatu Sinišu, s kojim radi na kondiciji.




“Dva puta tjedno s Martinom Škaricom radimo tehnički, a bio je i Vedran Martić par puta, kada je u Splitu, često zna biti sa mnom. Pomaže kada je Martić ovdje, dosta od mene traži da budem agresivniji, da ulazim na prednju nogu”, rekao je Duje, spominjući pomoć hrvatskog izbornika.

“Kondiciju radim vani, često na Marjanu, tu je glavni tata, završio je kineziologiju i pomaže mi što se tiče toga”, dodao je mladi Splićanin.

Dok je hvatao zamah na ITF turnirima, Duje je prošle godine imao i poseban susret na Korčuli. Nedugo nakon osvajanja Wimbledona ondje je u ljetnim mjesecima bio Novak Đoković, a mladi Splićanin imao je čast i veselje biti  na terenu sa srpskim asom.




“Trenirao sam s njim, Novak je sada definitivno najveći na svijetu, velika je prilika pričati s njim, a kamoli trenirati. To je za mene bila ogromna prilika, mogao sam puno naučiti. Novak je jako dobra osoba, otvoren je za razgovor”, priča Duje o velikom teniskom majstoru.

“Kada smo završili s treningom, bio me zagrlio, rekao je da sam jako dobar i da samo nastavim tako. Rekao mi je da sam dosta stabilan na udarcima, da imam dosta dobar balans pri udarcima”, dodao je mladi Splićanin.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DM 🇭🇷 (@dujemarkovina)

Bio je to poseban susret, a kako je do njega došlo, otkrila nam je Dujina majka Fani.

“Korčulanka sam, moj prijatelj je ujedno i veliki Đokovićev prijatelj, svake godine bude kod njega, zna za Duju i prenio je Novaku. Onda nas je pozvao da dođemo, da bi Novak htio vidjeti Duju i malo trenirati s njime. Bilo je to jako ugodno, Duje se oduševio koliko je jednostavna osoba”, opisala je mama 15-godišnjeg dolazećeg splitskog asa.

“Pozvao je čak Duju da dođe u njegovu akademiju, da će dati podršku. Kako je krenula godina i kako je prošla jesen, još nismo stigli otići, za to treba odvojiti vremena, treba netko ići s njime. Pratimo ga gdje god da ide, ili suprug ili ja”, dodala je majka.

Za Duju je to bio poseban doživljaj, ali nije bio jedini. Na Korčuli se susreo i s Matom Pavićem, svojim splitskim sugrađaninom, kojeg ranije nije upoznao. I s hrvatskim reprezentativcem je bio na terenu pa je, tako, u kratkom vremenu dobio novo vrijedno iskustvo s dvojicom sjajnih igrača.

Ranije na Dujinom putu, dok je počinjao, ljubav prema tenisu rasla je uza starijeg brata Roka.

“Roko i ja krenuli smo zajedno. Do 14. godine mi je dosta pomogao, trenirali smo zajedno. Sada se više okrenuo školi, na to se fokusirao, jako je dobar učenik, ne može puno više ni trenirati. Dok smo ranije bili zajedno na treninzima, dosta mi je pomogao, a sada je tu kada treba riješiti neki PR dio, okolo, tu mi pomogne. A za administraciju je glavna mama Fani”, priča 15-godišnji Splićanin.

Uz tenis, Duji je važna i škola, a tu nailazi na veliko razumijevanje u privatnoj gimnaziji Kraljica Jelena u svojem Splitu, u prvom razredu srednje.

” Jako su dobri, izlaze mi puno ususret. Ekipa u razredu i profesori su baš dobri. Probam nekako iskombinirati kada sam na turnirima, puno je treninga i turnira, ali kada nađem slobodnog vremena moram prisiliti samog sebe da i učim. Nema puno slobodnog vremena, ali izlaze mi ususret”, opisao je 15-godišnji Splićanin, a taj dio priče približila nam je i majka Fani.

“Nismo dali da ide u dopisnu školu, vjerujem da može i gimnaziju pohađati”, kaže mama.

Putovanja su u tenisu važni dio priče, a mladi Splićanin govori da je na njih naviknut i da mu ne padaju teško.

“U zadnja dva mjeseca me nije puno bilo u Splitu. Naviknuo sam se već da idem na puno turnira. Lijepo mi je dok sam turnirima, ali onda se lijepo i vratiti doma”, veli Duje.

Plan i cilj kako ide dalje je što prije uhvatiti jedan od četiri najveća svjetska juniorska turnira.

“Volio bih u narednom vremenu stići do juniorskog Grand Slama, tu je Australian Open na početku sljedeće godine, a ako baš budem dobro igrao, možda kvalifikacije na ovogodišnjem US Openu”, najavljuje Duje, kojem će ritam igranja ostati zahtjevan kako sezona ide dalje.

Samo da je zdravlja, onda će i sve drugo ići lako…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.