Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Mamić ga je žestoko ponizio, ali mu je ovaj onda izbio milijun eura

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ne treba praviti veliku razliku u ponašanju sadašnje Dinamove uprave i one koja je egzistirala pod utjecajem i moći Zdravka Mamića, barem u pitanju kako se postupa s trenerima. Današnji Dinamo mijenja trenere kao uloške za cipele, a i sadašnji stručnjak na klupi „modrih„ Sergej Jakirović doveo se u situaciju da mu je svaka sljedeće utakmica kvalifikacijska…

Podsjetimo, Jakirović je došao na samom startu sezone, zamijenio Igora Bišćana kojeg je stajao poraz protiv Hajduka na početku prvenstva, a onda se dogodio i onaj cirkus. S izgubljenom utakmicom u nadoknadi u gostima protiv AEK-a. A već se, eto, u maksimirskim uredima razmišljamo trećem treneru ove sezone.

Zalud činjenica da je Dinamov igrački kadar kud i kamo slabiji nego prijašnjih godina, zalud možda i spoznaja da su drugi klubovi napredovali.

Mamić je imao intenzivan odnos s njima

U Dinamu nikad nisu imali strpljenja s trenerima, bio u klubu Zdravko Mamić ili ne. Sve je o ista priča. S time da je Zdravko Mamić samo bio više ekstrovertiran, a uzimao si je za pravo da trenerima ulazi u svlačionicu držati govore i predavanja.

Učinio je to jednom Vahidu Halilhodžiću, kojem je to bila kap koja je prelila čašu. Ispraćen je iz Dinama s milijun eura odštete. Opet, nije on jedini trener koji je kao bogataš otišao s maksimirskog stadiona. Nedavno se Ante Čačić pokupio iz kluba s milijun i sedam stotina tisuća eura…

Istina je samo jedna. Mijenjanje trenera uobičajena je pojava u Dinamu. Gotovo tradicija. Slobodno se može reći da je ta navika nastala otkad je Zdravko Mamić preuzeo klub. Prisjetimo se malo povijesti…

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zdravko Mamić je postao član Izvršnog odbora Dinama 2000. godine. Nekih tri godine kasnije postao je izvršni dopredsjednik Dinama i od tada počinje njegova era vladavine u Dinamu, ali i hrvatskom nogometu. U travnju 2011. klub je promijenio ime u Građanski nogometni klub Dinamo, a Mamić je postao izvršni predsjednik.




U dvadesetak godina njegove formalne i neformalne vladavine klubom, kroz Maksimir su prošla 22 trenera, neki i više puta. Rekorderi su Branko Ivanković i Krunoslav Jurčić koji su po tri puta preuzimali modru klupu i svaki put dobili otkaz.

Svega je pritom bilo. Zdravko Mamić upadao je u svlačionicu, rušio autoritete trenera, mijenjao ih kao čarape, pritom plaćao goleme odštete. Sada Mamića nema u Dinamu, nitko ne upada u svlačionicu, no treneri opet lete kao muhe. Unutra, pa van.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Postoji još jedan frapantniji podatak. Cjelokupniji. Dakle, Dinamo je u zadnjih 23 godine čak 36 puta mijenjao trenera. Dakle, i prije Mamića treneri su u Dinamu bili puka potrošna roba, poput donjeg rublja. No, s Mamićem je samo pojačana akceleracija promjena trenera…




Aktualno, Sergej Jakirović neki dan je preživio na klupi Dinama u utakmici protiv Lokomotive poput ranjenog vojnika u prsa, po kojeg je u zadnjim trenutak došla medicinska služba. Svi su ga na stadionu već doživjeli smijenjenim, no dva gola u nadoknadi, Baturine i Taneka dali su mu slamku spasa. Zna dobro Jakirović, da ga sljedeći kiks košta posla. U takvim uvjetima jako je teško raditi.

Navijači u zadnje vrijeme često za novog Dinamovog kormilara zazivaju Nenada Bjelicu. Koji je nedavno „popio„ otkaz u turskim Trabzonsporu. Očito je Bjelica u navijačkoj kolektivnoj memoriji ostao duboko usađen uspjeh prije nekoliko godina kada je probio prokletstvo ”Dinamovog europskog proljeća„.

Istina je to, u zadnjoj dekadi najveći uspjeh s Dinamom ostvario je Nenad Bjelica. Konačno je i u Europi dosegao proljeće, igra je bila sjajna, promovirao je mnoštvo novih igrača, doslovce do reprezentacije izbacio Oršića i Petkovića. No, svaki njegov kiks gledao se kao elementarna nepogoda, a kad mu je spomenuto smanjenje plaće elegantno se povukao… Nije to bilo tako davno, 2020. godine. Od tada do danas promijenjeno je sedam trenera. S time da se Ante Čačić zadržao nešto više od godinu dana.

Žena je varala ovog Hrvata i to ga je uništilo, a ubojstvo oca u Bosni nikad nije prebolio

Činjenica jest da je ova posljednja plejada odbačenih trenera imala problema s igračkim kadrom. Jer, Dinamo je poprodavao najbolje igrače, unosno i dobro. No, pojačanja koje je dovodio, kao i igrači koji su dolazili iz podmlatka, nisu bili ni sjena onih transferiranih. Nova uprava već na početku svog mandata silno se kompromitirala zanemarivši struku, što je kao epilog iznjedrilo drastično smanjenje kvalitete u prvoj momčadi.

Dinamovi treneri u zadnjih 23 godine:
Marijan Vlak (1999-2000), Hrvoje Braović (2000-01), Ilija Lončarević (2001-02), Marijan Vlak (2002), Miroslav Blažević (2002-03), Nikola Jurčević (2003-04), Đuro Bago (2004), Nenad Gračan (2004), Ilija Lončarević (2005), Zvjezdan Cvetković (2005), Josip Kuže (2005-06), Branko Ivanković (2006-08), Zvonimir Soldo (2008), Branko Ivanković (2008) Marijan Vlak (2008-09), Krunoslav Jurčić (2009-10), Velimir Zajec (2010), Vahid Halilhodžić (2010-11), Krunoslav Jurčić (2011), Ante Čačić (2011-12), Krunoslav Jurčić (2012-13), Branko Ivanković (2013), Zoran Mamić (2013), Zlatko Kranjčar (2016), Željko Sopić (2016), Ivajlo Petev (2017), Mario Cvitanović (2018), Nikola Jurčević (2018), Nenad Bjelica (2018-20), Igor Jovićević (2020), Zoran Mamić (2021), Damir Krznar (2021), Željko Kopić (2022), Ante Čačić (2022-23), Igor Bišćan (2023), Sergej Jakirović (2023).

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.