Foto: Damir Krajac/CROPIX

Dinamo je u transferima najbolji na svijetu, isplivao nevjerojatan podatak

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Dinamo i transferi jako dobro idu jedno uz drugo. Koliko je tog velikog novca otišla u Dinamovu blagajnu, a koliko točno po svim mogućim drugim džepovima nikada točno nećemo znati, a do tada se moramo držati službenih brojki.

Službene brojke nam govore da je zagrebački klub ove sezone oborio je svjetski rekord po dva kriterija. Nešto što se ne može bilo koji klub na svijetu pohvaliti. Prva kategorija mehanizma solidarnosti.

Dakle, svi klubovi koji se nalaze na svijetu, a pod okriljem su FIFA-e prilikom transfera svojih igrača izdvajaju pet posto primljenog iznosa koji se treba razmjerno raspodijeliti klubovima koji su tog igrača trenirali od 12. do 23. godine života. Npr. Dinamo je prodao Milana Badelja u HSV za 4 milijuna eura, a pet posto tog iznosa moraju dati Ponikvama iz Gajnice gdje je Badelj započeo svoj put. Na takav način FIFA nagrađuje lokalne klubove.

Foto: Goran Mehkek CROPIX

Lijepe brojke

Terence Brennan, odvjetnik koji se bavi sportskim pravom, izračunao je da je Dinamo ove sezone od mehanizma solidarnosti zaradio 3.94 milijuna eura, što je najviše na svijetu. Iza sebe je ostavio brazilski Santos (3.05 milijuna eura) i Anderlecht (3.01 milijun eura). Konkretno ove sezone od prodaje Šutala lijep iznos dobio je Nertvanac Metković.

Drugi kriterij po kojem je Dinamo najbolji ove sezone jest zarada od postotka na idućem transferu. Zagrebački klub je zahvaljujući tome na nekoliko transfera zaradio 23 milijuna eura. Najviše, logično, od odlaska Gvardiola. Koliko god to teško priznati, ali ovaj ugovor sklopljen je u vrijeme Zdravka Mamića, a nadamo se da je Dinamo vidio nešto od tih novaca.

Zanimljivo, City je drugi po zaradi od takvih transfera (15.35 milijuna eura), treći je Chelsea (14.20 milijuna eura), a zatim slijedi Brescia (9.6 milijuna eura) koja je profitirala na transferu Sandra Tonalija iz Milana u Newcastle.

Guliver image

Uključujući i bonuse najveći Dinamov transfer svih vremena je onaj Joška Gvardiola. Prodali su ga za 18, 5 milijuna eura, a s bonusima je ta cifra narasla do nestvarnih 36,80. Pjaca je broj dva s 29,40, a Olmo treći s 29. Zanimljivo, jedini u top 20 van ovog stoljeća je Dario Šimić čija je cifra s bonusima na kraju iznosila 11 milijuna eura kada ga je 1999. kupio Inter.




Mamić je baš ružno otresao Zajeca ‘na pod’: Sklopio je pakt i izigrao ga podvalom




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.