Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

Branio je hrvatske boje u epskoj borbi i pokraden je pred holivudskim zvijezdama

Autor: Dnevno.hr/ I.L

U jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku sportaši su radili na tome da svijet sazna za okrutan rat koji se događa u našoj zemlji. Dok su JNA snage kukavički napadale našu zemlju, a branitelji je herojski branili, sportaši su svojim uspjesima pokušali objasniti što se događa u zemlji nekad znanoj pod imenom Jugoslavija.

Prvi koji je jednoj velikoj sceni postigao jedan veliki uspjeh bio je “hrvatski tigar” Branko Cikatić. On se 16. ožujka 1992. godine u Thomas & Mack Centru u Las Vegasu protiv ‘zlatnog dečka’ američkog kikboksa Dennisom Alexiom. Bio je to meč koji je izazvao veliku pažnje svjetske javnosti pa smo u prvim redovima mogli vidjeti i brojne holivudske zvijezde.

Organizatori htjeli zabraniti unošenje hrvatske zastave i izvođenje himne. Cikatić na to nije pristao i pod cijenu da se meč otkaže. SAD, naime, u tom trenutku još nisu priznale Hrvatsku. To se dogodilo 7. travnja 1992. Ponosno je tada predstavljao Hrvatsku kao i godinu dana kasnije kada je postao prvi K1 Grand Prix prvak.

Sramotna odluka

Alexio je do tada izgubio samo jednu borbu u svojoj karijeri, nakon kontroverzne odluke protiv Dona “The Dragon” Wilsona u poluteškoj kategoriji 1984. godine. Također, glumio je i brata Jean Claudea Van Dammea u filmu Kickbboxer. Kao neprikosnoveni svjetski prvak u teškoj kategoriji kickboxinga, držao je naslove za sve glavne kickboxing asocijacije kao što su PKA, IKF, ISKA, KICK i WKA.

Pravila borbe bile su predmet rasprave sve do dana borbe. Alexio, koji je dosad natjecao isključivo po pravilima američkog kickboxinga, želio je da obojica nose štitnike na nogama i da low kickovi  budu zabranjeni. Cikatić je s druge strane tražio da se mogu koristiti low kickovi te thai klinč. Na kraju su dopušteni low kickovi, a Alexio je nosio štitnike na nogama, dok su udarci koljenima u klinču bili zabranjeni. Trajanje borbe bilo je postavljeno na osam rundi od po tri minute.

Prve dvije runde bile su izjednačene. Alexio je koristio bolje boksačke vještine, dok je Cikatić upotrebljavao low kickove. U drugoj rundi Cikatiću je oduzet bod zbog udarca koljenom u klinču.




Foto: Cropix

Borba se završila u trećoj rundi kada je prekinuta jer je Alexiju ispao štitnike s desne noge. Sudac Pat Burleson odlučio je dopustiti nastavak borbe bez vraćanja štitnika. Međutim, prije nego što je dao znak za nastavak borbe, Alexio je udario Cikatića s dva lijeva krošea i zatim ga je krenuo udariti nogom dok bio na podu. U ring su odmah uletjeli trener Thom Harinck i Peter Aerts (K1 legende), a na kraju Alexio nije bio diskvalificiran, već je borba tehničkom odlukom proglašena neodlučenom.

“Ja sam pobjednik. Nigdje u svijetu ovo nije normalno, ali oni su promijenili pravila. Remi je nemoguć. Sudac je rekao da stanemo, spustio sam ruke i dvaput me udario. To je neviđeno. Pitajte suca, rekao je da zaustavimo borbu”, poručio je Cikatić nakon meča. Priča kaže i da je Alexio kasnije u svlačionici pokušao isprovocirati Cikatića, ali su Jean Claude van Damme, koji je bio televizijski sukomentator, i Chuck Norris, koji je gledao meč iz prvih redova uspjeli smiriti Hrvata i razdvojiti ih.

Izvor: Screenshot

Dalić zadovoljno trlja ruke zbog Modrića, baš ovo mu je trebalo, ali prijeti i opasnost




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.