Foto: Ilustracija/Pixabay

ZVUČI KAO NASLOV CRTIĆA, ALI NIJE: Dugoživci i malene lignje odlaze u svemir!

Autor: M.V.

SpaceX posada 3. lipnja polijeće na 22. putovanje u svemir kako bi na svemirsku stanicu dostavili potrebne zalihe, a kako javlja CNN, sa sobom ovaj put nose i 5.000 mikroskopski malenih životinja, dugoživaca i 128 malenih lignji Bobtail.

Oni će naime u svemirskim uvjetima poslužiti kao dio eksperimenta kojim se nastoji otkriti kako izmijenjeni životni uvjeti utječu na dugoživce, ali i koliko dugo male lignje u nedostatku gravitacije mogu zadržati simbiotski odnos s mikrobima. Osim ovih organizama, SpaceX posada odvozi i solarne panele, prijenosni ultrazvuk, robotsku ruku…

Inače, dugoživci su jako izdržljive životinje koje preživljavaju i najviše, ali i najniže temperature, visoku radijaciju i slične ekstremne uvjete, a u ovom slučaju pokazat će znanstvenici, kako mijenjaju genetiku kako bi se prilagodili uvjetima izvan Zemlje.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.