Ilustracija / Sveučilište u Kairu

Znanstvenici digitalno ‘odmotali’ 3500 godina staru mumiju: Ovako je izgledao faraon Amenhotep I.

Autor: Zlatko Govedić

Amenhotep I. bio je drugi faraon 18. dinastije Drevnog Egipta. Smatra se da je vladao od 1526. do 1506. pr. Kr. Iako je imao stariju braću, nakon njihove smrti došao je na prijestolje te je vladao 21 godinu. Naslijedio je kraljevstvo stvoreno očevima osvajanjima te je održao dominaciju nad Nubijom i Donjim Egiptom. Nastavio je graditi hramove u Gornjem Egiptu. Nakon smrti štovan je kao bog-zaštitnik tebanske nekropole i Deir al-Madine.

Njegov je izgled dugo bio enigma jer je njegova mumija jedna od rijetkih koje nisu odmotane. No sada su egipatski znanstvenici digitalno obradili mumiju faraona Amenhotepa I. Koristeći se 3D računalnom tomografijom, dobili su fascinantne rezultate. Otkrili su brojne detalje, od nakita s kojim je pokopan do oblika lubanje i kvaliteta zuba.

“S uskom bradom, malim nosom i kovrčavom kosom podsjeća na svog oca. Možda je iznenađujuće za nekoga tko je živio prije 3500 godina, no on ima odlične zube”, kaže radiologinja Sahar Saleem.

Stručnjaci su zaključili da je imao oko 35 godina kada je umro. Bio je visok 169 cm i obrezan. Imao je uščuvane zube. Ispod zavoja je imao 30 amuleta i komada nakita, uključujući i zlatni pojas ukrašen zlatnim kuglicama.

“Proces mumifikacije izvršen je besprijekorno. Čak su i sitne ušne kosti očuvane, kao i zubi koji su dobre kvalitete”, zaključuje Saleem.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.