Screnshot/Youtube

Vlakovi postaju brži od zrakoplova: Kinezi oborili sve rekorde, ali idu još dalje

Autor: Zlatko Govedić

Kineska državna tvrtka China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) objavila je da je njezin hipernaponski magnetnolevitacijski vlak (maglev) nazvan T-Flight oborio svjetski rekord u testnoj vožnji, dosegnuvši vrtoglava 623 km/h.

Naime, hipernaponski vlakovi rade tako da magnetnolevitirajuće kapsule guraju kroz tunele s vrlo malim otporom zraka. Za testiranje novog vlaka, CASIC je izgradio stazu dugu 2 km u vakuumskoj cijevi niskog tlaka.

Prethodni rekorder za najbrži maglev jest L0 serija SCMaglev u Japanu koji može doseći maksimalnu brzinu od 603 km/h. Ipak, krajnji cilj kineske tvrtke jest izgraditi vlak koji će biti čak triput brži te će premašiti zvučnu barijeru i nadmašiti zrakoplove.

Slijedi druga faza testiranja

Da bi postigli takve visoke brzine, vlakovi moraju naići na gotovo nikakav otpor trenja. Zato je CASIC izravnao testnu stazu na ravninu s tolerancijom od 0,3 mm, što znači da postoji samo tolika razlika između najniže i najviše točke ravne površine.




Tunel širok 6 m također ima geometrijsku pogrešku veličine manje od 2 mm u odnosu na savršen oblik. Cijev se također može vratiti pod normalan tlak za pet minuta.

U drugoj fazi testiranja T-Flighta, CASIC ima cilj proširiti stazu na 60 km i omogućiti vlaku da dostigne brzinu od 1000 km/h.




Velike ambicije

Na ovoj teoretskoj maksimalnoj brzini, maglev vlak bio bi čak brži od putničkog zrakoplova koji leti prosječnom brzinom između 925 i 966 km/h.

No ambicije kineske tvrtke ni tu se ne zaustavljaju. Već imaju planove za povezivanje Wuhana i Pekinga maglevom koji će se kretati brzinom od 2000 km/h.

Hipernaponski sustavi mogu premještati vozila ili kapsule brzinama daleko većima od konvencionalnih vlakova čije su brzine obično ograničene na oko 100 km/h.

(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.