Screenshot/Youtube

(VIDEO) Pronađen leš srednjovjekovnog viteza na dnu jezera: Njegova je sudbina mogla biti jeziva!

Autor: Zlatko Govedić

Arheolozi su otkrili iznimno dobro očuvane ostatke petsto godina starog srednjovjekovnog čovjeka sa željeznim mačem. Do otkrića je došlo tijekom podvodne inspekcije starog mosta na litavskome jezeru Asveji u sklopu napora da se njegove grede ojačaju metalnim stupovima.

Kostur, koji je pokazao iznenađujuće visoku razinu očuvanosti, s vremenom je bio prekriven blatom i muljem na dnu jezera. Pretpostavlja se da ondje nije namjerno zakopan.

Ne zna se točno kako je muškarac umro. Kod njega su pronađeni brojni predmeti, uključujući kožne čizme s ostrugama, kožni remen s kopčama, željezni mač i dva noža s drvenim drškama.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da je mnogo stariji most stajao na istom mjestu do 17. stoljeća pa je nesretni vojnik možda pao s njega ili je čak bačen u vodu. Po svoj prilici, bio je nekakav vojnik koji je ili prolazio ili stacionirao kraj tog područja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.