Screenshot/Youtube

(VIDEO) ‘NAJLUĐI GRAĐEVINSKI POTHVAT’: Zgrada visine 480 m i dužine 120 km imat će stanovnika kao neka manja država!

Autor: Zlatko Govedić

Saudijska Arabija predstavila je planove za izvanredan građevinski projekt daleko iznad razmjera svega viđenog do sada. Bliski istok sigurno ne bježi od izgradnje velikih stvari; Burj Khalifa u Dubaiju najviša je zgrada na svijetu sa svojih impresivnih 829,9 m.

No sada je Saudijska Arabija otkrila planove za nešto još odvažnije – horizontalni neboder koji se sastoji od dvije zgrade od 488 m, što je više od Empire State Buildinga, koje idu paralelno jedna s drugom u dužinu oko 121 km te s brojnošću stanovništva na razini neke omanje države.

Ta nevjerojatna struktura, koja bi koštala više od bilijun dolara, zapravo bi bio samostalni grad s transportnom mrežom, staklenicima za uzgoj hrane, trgovinama, kućama, parkovima, rekreacijskim sadržajima i svim ostalim što je potrebno za život i rad.

Poznata kao “Mirror Line”, zgrada će se protezati od zaljeva Aqaba, kroz planinski lanac i sve do pustinje.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman navodno želi da taj golemi projekt bude dovršen do 2030. godine, no stručnjaci pretpostavljaju da bi za njegovu izgradnju moglo trebati i do 50 godina.

Ne sumnjamo da će projekt zaživjeti.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.