dijamant s davemaoitom / Natural History Museum of Los Angeles County

UPOZNAJTE DAVEMAOIT: Dijamant izvučen iz dubine Zemlje sadrži nikada prije viđen mineral!

Autor: Zlatko Govedić

U dijamantu pronađenom duboko ispod Zemljine površine znanstvenici su otkrili prvi primjerak nikada prije viđenog minerala. Nazvan “davemaoit” po istaknutom geofizičaru Ho-kwangu (Dave) Maou, mineral je prvi primjer visokotlačnog kalcijeva silikatnog perovskita (CaSiO₃) pronađenog na Zemlji. Drugi oblik CaSiO₃, poznat kao wolastonit, obično se nalazi diljem svijeta, ali davemaoit ima kristalnu strukturu koja se formira samo pod visokim tlakom i visokim temperaturama u Zemljinu plaštu, sloju Zemlje između vanjske jezgre i kore.

Dugo se očekivalo da će davemaoit biti bogat i geokemijski važan mineral u Zemljinu plaštu, no znanstvenici nikada nisu pronašli nikakve izravne dokaze o njegovu postojanju jer se raspada na druge minerale kada se kreće prema površini i tlak se smanjuje.

Međutim, analiza dijamanta iz Bocvane, koji se formirao u plaštu oko 660 km ispod površine Zemlje, otkrila je uzorak netaknutog davemaoita. Kao rezultat toga, Međunarodna mineraloška udruga potvrdila ga je kao novi mineral.

Vjeruje se da davemaoit igra važnu geokemijsku ulogu u Zemljinu plaštu. Znanstvenici teoretiziraju da mineral može sadržavati i druge elemente u tragovima, uključujući uranij i torij, koji oslobađaju toplinu putem radioaktivnog raspada.

Stoga, davemaoit može pomoći u stvaranju značajne količine topline u plaštu.

Otkriće davemaoita pokazuje da se dijamanti mogu formirati niže u plaštu nego što se prije mislilo te da bi to moglo biti najbolje mjesto za traženje novih minerala iz plašta.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.