Screenshot/TikTok

U automobilu ovog mladića živi jeziv stvor: Snimka sablaznila mnoge

Autor: Zlatko Govedić

Korisnik TikToka imenom Tony iz grada Nowre (New South Wales, Australija) podijelio je videozapis u kojem je pokazao kako se jedan “strašan stanar” uselio u njegov automobil. Iako bi većini ljudi sama pomisao na to izazvala strah, frizer je više nego sretan što dijeli svoj prostor s neobičnim stvorom.

U svom videozapisu ponosno je izjavio: “Imam pauka lovca u svom automobilu. Evo ga ovdje”. Riječ je o vrsti iz porodice pauka lovaca (Sparassidae). Ima ih više od tisuću vrsta te žive u većini toplih umjerenih do tropskih regija svijeta, uključujući veći dio Australazije, Afrike, Azije, Sredozemlja i Amerike.

Na snimci se potom vidi kako se veliki dlakavi pauk penje preko vrata njegovog automobila kako bi ušao u mali utor. Inače, pauci lovci mogu biti jako veliki. Primjerice, divovski pauk lovac (Heteropoda maxima) iz Laosa može narasti do 30 cm dužine.

@tikswit and first she frightened me, but now I’ve come to love her. #spider #australia🇦🇺 ♬ original sound – Tony

‘Mi smo prijatelji’

“Dao sam mu mnogo prilika da izađe iz automobila i vodi sretni život, ali on jednostavno želi ostati sa mnom u automobilu. Dakle, mi smo prijatelji, meni je to u redu”, kaže Tony.

Priznao je da je i sam bio uplašen zbog neočekivanog gosta, ali sada ističe da ga je zavolio.

Iako su mnogi korisnici društvenih mreža ostali zgroženi samom pomisli na njegovo prisustvo, Tony tvrdi da je njegov pauk lovac “najslađa putnica princeza ikad koja uvijek želi biti blizu njega”.




Iako zadržavanje pauka kao ljubimca u automobilu može izazvati pometnju, pauci lovci zapravo nisu tako opasne kao što biste mogli pomisliti. Iako proizvode otrov, iznimno je malo vjerojatno da će ga ikada upotrijebiti na ljudima. Njihovi ugrizi imali bi samo blage učinke.

KAO U JURSKOM PARKU: Za desetak godina mogao bi se roditi prvi primjerak izumrle vrste! Počinje višemilijunski projekt




Otrovne životinje

U prosjeku, raspon nogu pauka lovca može doseći do 15 cm, dok su njihova tijela duga oko 1,8 cm. Kao i većina pauka, Sparassidae koriste otrov za imobilizaciju plijena.

Bilo je izvješća o pripadnicima raznih rodova, kao što su Palystes i Neosparassus, koji su nanosili teške ugrize ljudima. Učinci su različiti, uključujući lokalno oticanje i bol, mučninu, glavobolju, povraćanje, nepravilan puls i lupanje srca, što ukazuje na neke sustavne neurološke učinke toksina, osobito kada su ugrizi bili ozbiljni ili ponovljeni.

Ugriz pauka lovca prepun je komplikacija, uključujući nepredvidive infekcije, suhe ugrize, šok, nocebo učinke, pa čak i pogrešnu dijagnozu medicinskih stručnjaka i pogrešnu identifikaciju uzoraka koje prikupljaju ljudi.

Nije uvijek jasno što potiče Sparassidae da napadaju i grizu ljude i životinje, ali je poznato da će ženke agresivno braniti svoje jajne vrećice i mlade od percipiranih prijetnji. Općenito, ugrizi pauka lovaca ne zahtijevaju bolničko liječenje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.