Foto: Australian Museum

KAO U JURSKOM PARKU: Za desetak godina mogao bi se roditi prvi primjerak izumrle vrste! Počinje višemilijunski projekt

Autor: Zlatko Govedić

Tasmanski tigar ili psoglavi vučak (Thylacinus cynocephalus), podrijetlom iz Australije, Tasmanije i Nove Gvineje, bio je tobolčar iz porodice zvjeraša za kojeg se smatra da je izumro prije nekoliko desetljeća

Po izgledu je podsjećao na psa, no imao je pruge nalik tigrovima. Bio dug do 1,3 m, a rep je bio dug oko pola metra. Isticao se snažnim čeljustima koje je mogao jako razjapiti. Vjeruje se da je plijen lovio sam ili u paru.


Novi višemilijunski pothvat pokušat će vratiti tasmanskog tigra u život putem genetske obnove. Znanstvenici sa Sveučilišta u Melbourneu (Australija) udružili su se s američkom biotehnološkom tvrtkom Colossal u nastojanju da promijene nesretan kraj te fascinantne vrste.

Sveučilište je nedavno primilo filantropsku donaciju od pet milijuna dolara kako bi moglo izgraditi laboratorij za genetsku obnovu tasmanskog tigra prethodno sekvencioniravši genom mladog primjerka.

Kako bi se stvorio živi tasmanski tigar, projekt će uključivati ​​uzimanje matičnih stanica iz postojeće vrste sa sličnim DNK-om i njihovo pretvaranje u stanice tasmanskog tigra korištenjem modernih tehnika uređivanja gena.

Zatim bi se razvile nove potpomognute reproduktivne tehnologije kako bi se proizveo održivi embrij koji bi se potom razvio unutar umjetne maternice ili surogata.

Međutim, stvarna proizvodnja živog tasmanskog tigra vjerojatno će potrajati neko vrijeme, a znanstvenici procjenjuju da bi se prvi mogao roditi za desetak godina.

Ako bude uspješan, rad bi također mogao utrti put za povratak i drugih izumrlih vrsta. Možda filmovi Jurski park i nisu bili samo zabava.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.