Ilustracija: Pixabay

POČINJE TEHNOLOŠKA NADOGRADNJA LJUDSKOG TIJELA: ‘Možda vam treba dodatna ruka da miješate juhu dok sjeckate povrće’

Autor: Zlatko Govedić

Robotski dijelovi na ljudskom tijelu nadohvat su ruke, tvrde znanstvenici. Dodaci od palca do ruke mogli bi biti dizajnirani da pomognu u jačanju naših sposobnosti.

Bilo da je riječ o brizi o djeci, operaciji pacijenta ili kuhanju nedjeljnog ručka, postoje mnoge prilike kada bi nam dodatni par ruku dobro došao.

Tamar Makin, profesorica kognitivne neuroznanosti na MRC jedinici za kogniciju i mozak na Sveučilištu Cambridge (UK), tvrdi da bi takav pristup mogao povećati produktivnost: “Ako želite dodatnu ruku dok kuhate u kuhinji kako biste mogli miješati juhu dok sjeckate povrće, možda imate opciju da nosite i samostalno upravljate dodatnom robotskom rukom”.

Takav pristup ima svoje prednosti. Dani Clode, dizajner sa Sveučilišta Cambridge, već je stvorio 3D isprintan palac koji se može dodati bilo kojoj ruci. Clode će raspravljati o uređaju kao dijelu panela na temu “Homo cyberneticus: motoričko povećanje za buduće tijelo” na godišnjem sastanku Američke udruge za napredak znanosti (AAAS) u Washingtonu (DC, SAD) u petak.

Makin tvrdi da bi dodatni palac mogao biti od pomoći konobarima koji drže tanjure ili inženjerima elektrotehnike prilikom lemljenja, na primjer, a drugi robotski dijelovi tijela mogu biti dizajnirani za posebne potrebe na radnom mjestu. Dodatna ruka mogla bi pomoći graditelju da zabije čavao dok drži gredu na mjestu.

“Razgovarali smo s kirurgom koji je zaista bio zainteresiran za držanje svoje kamere dok radi operaciju ramena, umjesto da to mora činiti njegov asistent. Želio je imati potpunu kontrolu nad alatima kojima se koristi dvjema rukama dok istodobno mora držati kameru i manipulirati njome”, dodaje Makin.

U budućnosti bismo tako mogli dobiti cijele dodatne ruke, naočale koje poboljšavaju vid i druga robotska poboljšanja koja bi nas mogla učiniti jačima i bržima. Na koncu bi opremanje takvog uređaja moglo postati trivijalno poput stavljanja naočala.




Ideja o kiborzima nije novost

Kiborg (eng. cyborg) je naziv za biće koje kombinira biološke i mehaničke komponente. To može biti ljudsko biće koje je modificirano umjetnim dodacima, poput umjetnih udova, elektroničkih senzora, implantata ili drugih tehnoloških nadogradnji.

Kiborzi također mogu biti stvoreni umjetnom inteligencijom i robotikom, koji se koriste za poboljšanje ljudskih sposobnosti ili stvaranje potpuno novih vrsta hibridnih bića.

Koncept kiborga se često povezuje s futurističkim tehnologijama i znanstvenom fantastikom, ali već postoje primjeri kiborg tehnologije u medicini i drugim područjima koji pomažu ljudima u njihovim svakodnevnim životima.




Ideja o kiborgu može se pratiti unatrag kroz povijest, ali moderni se koncept razvio tijekom 20. st. Sâm pojam 1960-tih su godina skovali američki izumitelj Manfred Clynes (1925.-2020.) i britanski psiholog Nathan S. Kline (1916.-1983.) kako bi opisali bića koja su kombinacija bioloških i mehaničkih komponenti.

Koncept kiborga i ideja o poboljšanju ljudskih sposobnosti putem tehnologije često su se pojavljivali u znanstvenoj fantastici, filmovima i književnosti. Primjerice, roman “The Six Million Dollar Man”, koji je kasnije adaptiran u popularnu TV seriju 1970-ih, prikazuje bivšeg astronauta koji je nakon nesreće postao kiborg sa superiornim sposobnostima.

Čini se da je znanstvena fantastika postaje naša realnost. Ali, ni to ne bi bilo prvi put.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.