Ilustracija

Pandemija je donijela barem nešto dobro! Znanstvenici iznijeli nevjerojatne podatke o stanju na planetu

Autor: Zlatko Govedić

Najnovija znanstvena studija pokazala je da je tijekom 2020. godine naš planet prošao kroz najtiši period u proteklih nekoliko desetljeća.

Naime, pandemija Covida-19 značajno je smanjila ljudsku aktivnost i njezin utjecaj na koru planeta.

Međunarodni tim seizmologa iz 33 zemlje izmjerio je pad do 50 posto u tzv. ambijentalnoj buci koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom svog rada, pošto su stroge epidemiološke mjere “lockdown” stupile na snagu u mnogim zemljama diljem svijeta.

Stručnjaci iz švicarske seizmološke službe sa Sveučilišta ETH u Zürichu, prošle je godine izmjerio niže razine buke na 185 od 268 analiziranih seizmičkih stanica širom svijeta.

Gradska je buka bila manja i do 50 posto na nekim mjernim stanicama u vrijeme najstrožeg lockdowna jer su autobusi i vlakovi reducirani, zrakoplovi prizemljeni, a tvornice zatvorene.

Mnogo je manje bilo bučno i u periodu od Božića, koji je i inače najtiši dio godine.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.