Foto: Twitter

Notorni morski pas napao znanstvenicu, a onda se dogodilo čudo: Pogledajte tko ju je spasio

Autor: H.B.

Cookovo otočje, Pacifički raj za morske biologe, svojevremeno je bilo poprište jednog nevjerojatnog susreta između čovjeka i divljine. Morska biologinja Nan Hauser doživjela je prije nekoliko godina nevjerojatan trenutak kada joj je grbavi kit, čija težina premašuje 22 tisuće kilograma, doslovno spasio život dok je pokušavala pobjeći od tigrastog morskog psa.

Ova dramatična situacija, koja se dogodila uz obalu Cookovog otočja, zabilježena je kao dio njezina istraživanja i bit će prikazana u programu National Geographic Sharkfesta. Ironično, morska biologinja, unatoč svojoj hrabroj karijeri, više se plašila ogromnog kita prije nego što je doživjela bliski susret s tim divovskim sisavcem.

“Već sam uvijek znala, zbog svog posla, da će me vjerojatno ubiti kit. Pa sam pomislila je li ovo taj dan?” objasnila je 69-godišnjakinja snimateljima.

No, ispod površine je vrebala još jedna opasnost koju je Hauser primijetila. “Odjednom sam shvatila da morski pas dolazi točno do mene”, prisjetila se, dodajući da je situacija postala ozbiljna i da je željela izići iz vode.

Spasio ju kit

Nakon što se našla između grbavog kita teškog 22 tisuće kilograma i tigrastog morskog psa dugog 15 stopa, znanstvenica se očajnički borila da dođe do površine, pokušavajući izbjeći kitove prsne peraje i istovremeno se braneći od grabežljivca koji joj se približavao.

I onda se dogodilo nevjerojatno – grbavac, koji je inače poznat po svojoj impresivnoj veličini i snazi, pokazao je svoju nježnu stranu. Kit je nježno gurnuo Hauser prema površini i doslovno ju spasio.




Hauser je izašla iz mora dok se držala za kitovu glavu, u potpunoj nevjerici i s osjećajem nevjerojatne zahvalnosti. “Pogledala sam i on je bio tu pokraj mene, štitio me… I plakala sam”, prisjetila se dok je vikala svojim kolegama u pomoć.

Kad se popela na palubu, kit je ispratio svoju hrabru saputnicu prskajući vodu iz svoje rupe prije nego što je ponovno nestao u dubinama oceana. Čak i iskusni morski biolozi ostali su zbunjeni ovim ponašanjem, jer se kit prema Hauser ponašao kao prema mladom kitu, štiteći je od predatorskog morskog psa.

Stručnjaci nazivaju ovo ponašanje “prelijevanje”, što sugerira da je grbavac možda spasio Hauser kako bi potvrdio svoju dominaciju nad tigrastim morskim psom. Iako su tumačenja različita, jedno je sigurno – ovo je nevjerojatan prikaz divljine i suživota čovjeka s prirodom.




Zašto je nastala teorija zavjere o HAARP-u? Mnogi ga krive za jake oluje u Hrvatskoj

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.