Ilustracija

LUCIDNI SNOVI VIŠE NISU TAJNA! Stručnjaci otkrili kako možemo biti svjesni da sanjamo

Autor: Zlatko Govedić

Istraživači su otkrili da uobičajeni lijek protiv Alzheimera može pomoći u izazivanju lucidnog sanjanja.

Lucidni san jest san u kojem je osoba svjesna da sanja. Osoba toga obično postaje svjesna kada sanja neku nemoguću ili nevjerojatnu pojavu, no ponekad do toga može doći i bez ikakvog jasnog razloga. U takvom je snu moguće imati barem djelomičnu kontrolu nad njegovim sadržajem. Ako smo lucidni i imamo dobru kontrolu, možemo birati neku aktivnost koja je moguća samo u snovima, tj. postići ono što u budnom stanju ne bismo nikada mogli ostvariti, primjerice – letjeti ili vladati čarolijama.

Neuroznanstvenici godinama su pokušavali proučiti što se događa u mozgu tijekom takvih iskustava, međutim pouzdano izazivanje lucidnog sanjanja pokazalo se veoma teškim.

Kako bi pronašli rješenje za to, istraživači sa Sveučilišta Wisconsin-Madison (Madison, Wisconsin, SAD) i Instituta za lucidnost (Kalani, Havaji, SAD) istražili su ulogu inhibitora acetilholinesteraze (AChEls) u izazivanju lucidnih snova.

Ukupno 121 dobrovoljac (od kojih je većina već imala iskustva s lucidnim sanjanjem) angažiran je za sudjelovanje u istraživanju koje je uključivalo uporabu galantamina, uobičajenog lijeka protiv Alzheimerove bolesti i brzo djelujućeg AChEI-a.

Tijekom tri uzastopne noći sudionici su uzimali sve veće doze prije nego što su proveli vrijeme vježbajući svoje tehnike lucidnog induciranja snova. Rezultati su pokazali da su jače doze lijeka bile učinkovitije u izazivanju lucidnih snova.

“Zahvaljujući ovom kombiniranom protokolu, 69 od 121 sudionika (57 posto) uspješno je lucidno sanjalo barem jednu od dvije noći. Ovaj protokol jedna je od najučinkovitijih dosad poznatih metoda za izazivanje lucidnih snova i obećava da će lucidne snove učiniti dostupnima široj populaciji”, zaključuju istraživači.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.