Foto: Pexels

Ljubav ima i svoje biološke posljedice: U mozgu se događaju promjene, a evo što određuje privlačnost

Autor: F.F

Nema ništa bolje od zaljubljivanja, zar ne? Od trenutka kad se osjećate uzbuđeno kad pomislite na tu posebnu osobu, do tjeskobe dok čekate da je vidite ili osjećaja očaja kad se ne čujete s njom. Zaljubljivanje je za svakoga jedinstveno iskustvo i može se činiti kao da je samo vaše. Ali postoji nekoliko bioloških procesa koji podržavaju tu privlačnost prema nekome posebnom, i ti procesi mogu objasniti neke od čudnih stvari koje kažemo kad opisujemo osjećaj zaljubljenosti.

Doktorica Liat Yakir, stručnjakinja za hormone i gene, proučila je dublje biološke osnove ljubavi i znanosti o privlačnosti u svojoj knjizi “Kratka povijest ljubavi”. Objasnila je kako naš mozak donosi početni dojam privlačnosti nekoliko sekundi nakon što upoznamo nekoga, piše The Sun. Amigdala, struktura u obliku badema u mozgu, donosi tu prvu emocionalnu prosudbu, ocjenjujući osobu kao privlačnu, neprivlačnu, prihvatljivu ili neprihvatljivu.

Amigdala igra ključnu ulogu u procesu privlačnosti, fokusirajući se na eliminaciju negativnih opcija i naglašavajući negativne aspekte kako bismo se zaštitili od potencijalnih prijetnji.

Foto: Unsplash

Hormon ljubavi igra važnu ulogu

Spolni hormoni također igraju važnu ulogu u odabiru partnera. Tražimo pokazatelje oksitocina, poznatog kao “hormon ljubavi”, koji se vidi u osmijehu, suosjećajnom pogledu i društvenom ponašanju. Oči su važan alat u prepoznavanju tuđih emocionalnih stanja, budući da mozak može brzo razaznati osjećaje kroz njih.

Kad je riječ o tijelu, zaljubljivanje uključuje niz bioloških procesa koji aktiviraju različite dijelove mozga i izazivaju oslobađanje hormona. Glavna područja mozga uključena u to nalaze se u limbičkom sustavu, koji kontrolira emocije, ponašanje i pamćenje. Naše sjećanje na novu ljubav može biti snažno zbog aktivnosti u ovim dijelovima mozga.

Kad se zaljubimo, oslobađa se niz hormona poput dopamina, serotonina i oksitocina, koji su odgovorni za osjećaje uzbuđenja i užitka. Ti hormoni proizvode se tijekom dodira, nježnih masaža, poljubaca i seksualne aktivnosti. Osim toga, oksitocin, poznat kao hormon privrženosti, igra ključnu ulogu u održavanju veze nakon početne faze zaljubljenosti. Bez njega, veza se može raspasti, pretvarajući partnere u strance.

(VIDEO) Znanstvenici postigli novi rekord: U djeliću sekunde oslobodili deset milijuna gigavata energije!
Što se dogodi kada se odljubite?

Međutim, kad se zaljubljenost pretvori u odljubljivanje, hormoni poput oksitocina se smanjuju, a partneri gube interes i povezanost. Oksitocin i dopamin više nisu tako aktivni, a parovi se mogu osjećati manje povezani. Prekidi također mogu rezultirati povećanom razinom hormona stresa kao što je kortizol, što može dovesti do emocionalne boli i fizičkih simptoma odvikavanja.

Iako se zaljubljivanje može činiti kao čarobno iskustvo, ima i svoje biološke posljedice. Hormoni poput oksitocina mogu imati protuupalne učinke i pomoći u smanjenju stresa te poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja. Studije su pokazale da zaljubljivanje može rezultirati povećanom tjelesnom aktivnošću, smanjenjem depresije i poboljšanim snom. Ipak, osjećaji odljubljivanja mogu biti izazovni i stresni, s fizičkim simptomima kao što su ubrzani otkucaji srca i emocionalna bol.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.