Foto: UGM

KAO DA JE SUDNJI DAN! Pogled prema nebu šokirao prolaznike: Postoji i objašnjenje

Autor: Dnevno

“Ovo izgleda poput sudnjeg dana”, zasigurno su pomislili brojni Indonežani kada su pogledali u nebo, a ova 2020. godina sigurno im je ostavila takav predosjećaj.

Naime, iznad planina u Indoneziji pojavio su se iznimno neobičan prizor. To su bili oblaci koji su poprimali oblik svemirskog broda. Iznimno čudni, neuobičajeni, u obliku diska. Bio je to doista spektakularan prizor kojeg su stanovnici zabilježili nizom fotografija.

Rijetki NLO oblaci formirali su se preko osam različitih planina u provincijama Istočne i Srednje Jave. Šokirali su stanovnike koje žive oko planina Arjuno, Welirang, Bromo, Merhabu, Andong, Sumbing, Lawu i Merapi.

Teguh Tri Sutanto, službenik meteorološke stanice Istočna Java rekao je da su čudne formacije lentikularni oblaci, ali izuzetno je rijetko da su nastali u različitim regijama istodobno

“Ovi oblaci ukazuju na turbulenciju ili vertikalne kovitlace vjetra koji su dovoljno jaki da ih čine opasnim za niske letove poput helikoptera oko oblaka”, rekao je.

Ovaj je fenomen komentirala i dr. Emilya Nurjani, klimatska stručnjakinja s Universitas Gadjah Mada (UGM) te je razjasnila situaciju, piše na stranicama sveučilišta.

Objasnila je da se nad navedenim planinama dogodio fenomen neobičnih oblaka koji izgledaju poput NLO-a ili, pak, vrtloga vihora. Ovi su oblaci odnedavno poznati, objašnjava, kao vrsta lentikularnog oblaka odnosno nepomičnog oblaka koji se uglavnom formira u troposferi, obično u okomitom položaju u smjeru vjetra.




Ne postoji veza između ove neobičnih pojava oblaka i znaka nadolazeće katastrofe, dodaje. Ipak, ovi oblaci nisu sigurni za bilo kakve zrakoplovne aktivnosti jer mogu uzrokovati turbulencije. “Ovi oblaci nipošto nisu sigurni za avione koji lete oko njih”, napisala je raije danas Dr. Nurjani.

Nurjani je dodala da su lentikularni oblaci uobičajena pojava, posebno u planinskim područjima. Oblaci se obično javljaju na vjetrovitoj strani planina ili na strani koja je okrenuta prema padinama, ali ovi lentikularni oblaci nastaju na strani koja je u zavjetrini.

Kada se vlažni zrak podigne na vrh planine ili brda, on se hladi i učvršćuje, što rezultira oblacima. Ipak, na suprotnoj strani vjetra dolazi do isparavanja jer se zrak smanjuje i postaje topao. “S površine možemo vidjeti da oblaci izgledaju stagnirajuće kad struji zrak, a slojevi koji tvore oblak previše su suhi pa nastaju diskovi, jedni iznad drugih. Ponekad se taj proces nastavlja u stratosferi i izgleda poput NLO-a – objasnila je klimatska stručnjakinja.




Dodala da će se na vrhu planine i na dnu pojaviti valni oblik vrtložnog vrtloga. Dio sve većih vrtložnih oblika dovoljno je hladan da stvara rotorne oblake.

Dr. Nurjani je također napisala da pojava lentikularnih oblaka obično uzrokuje kišu srednjeg intenziteta.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.