Foto: Ilustracija/Pixabay

KAKVA BROJKA! Znanstvenici uz pomoć umjetne inteligencije prebrojali kratere na mjesecu

Autor: M.V.

Mjesečevu površinu unikatnom čine krateri koji su čak vidljivi i sa Zemlje, no osim izgleda oni skrivaju i fascinantnu priču. Nastali su naime sudarima meteora u sam mjesec, a samim time mogu se definirati kao svojevrsni fosili.

Različiti po obliku, ali i veličini, oni se tijekom godina i mijenjaju pa znanstvenicima daju informacije o “povijesti” Mjeseca, ali i zadaju im glavobolje. Naime, upravo zbog njihove kratkotrajnosti, znanstvenici ne uspijevaju otkriti konačnu brojku kratera koji krase ovaj planet.

No, kineski znanstvenici djelomičnu su riješili i taj problem. U tekstu objavljenom u magazinu Nature Communications pojasnili su kako su upotrebom umjetne inteligencije prebrojali ukupno 109 tisuća “novih” kratera.

Upotrebom ove metode uspjeli su klasificirati i kratere malene ili prosječne veličine koji zauzimaju površinu mjeseca od jednog pa do sto kilometara. Relativno mala površina kratera, zaključuju stručnjaci, možda je razlog zbog kojeg isti nisu bili otkriveni ranije.

No, umjetna inteligencija zabilježila je i masivne kratere koji iznose široke 550 kilometara, a zbog te metode stručnjaci sada, zbog njihovog izgleda, veličine i dubine, mogu razaznati kada je čak 19 tisuća kratera nastalo. Ističu pritom kako neki datiraju od prije 4 milijarde godina.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.