Ilustracija

Još jedna posljedica klimatskih promjena: Zemlja postaje sve tamnija! Taj se proces sve više ubrzava

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija otkriva da Zemlja reflektira manje svjetla zbog klimatskih promjena. Znanstvenici su zaključili da promjena refleksije ovisi o dinamici oblaka iznad Tihog oceana.

Istraživanje se oslanja na dva desetljeća vrijedna promatranja fenomena zvanog “Zemljin sjaj”, svjetlosti koju Zemlja reflektira na površinu tamne strane Mjeseca, u kombinaciji sa satelitskim opažanjima refleksije Zemlje ili albeda i Sunčeve svjetlosti.

Različite značajke na Zemlji odražavaju različite količine svjetlosti: oceani vrlo malo, kopna oko dva puta više. Oblaci pak reflektiraju otprilike polovicu Sunčeve svjetlosti koja ih pogodi, dok većinu svjetlosti reflektiraju snijeg i led.

Znanstvenici sa Sunčeva opservatorija Big Bear u južnoj Kaliforniji proučavali su kako zemaljski sjaj fluktuira od 1998. godine. Te su podatke kombinirali s opažanjima iz NASA-ina projekta CERES koji djeluje od 1997. godine.

Tijekom puna dva desetljeća, količina reflektirane svjetlosti Zemlje pala je za oko 0,5%, tj. za oko pola vata manje svjetla po kvadratnom metru. Većina promjena nastala je u posljednje tri godine. Štoviše, podaci pokazuju još jači pad na kraju.

Istraživači su utvrdili da tijekom tog vremena sjaj Sunca nije značajno utjecao na pad refleksije pa je pad refleksije morala uzrokovati promjena na samoj Zemlji.

Konkretno, podaci CERES-a zabilježili su gubitak sjajnih oblaka na niskim nadmorskim visinama iznad istočnog Tihog oceana, uz zapadnu obalu Amerike, gdje se bilježi i jak porast temperature na površini oceana.




Kako je svjetlost koja se ne reflektira u svemir zarobljena u Zemljinu sustavu, promjena svjetline također ima posljedice na budućnost klime. Ona će ubrzati tempo klimatskih promjena koje su uzrokovali ljudi.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.