Ilustracija

IZNIMNA ZNANSTVENA PRILIKA Meteor pao na zaleđeno jezero star je 4.5 milijardi godina, a sadrži i izvanzemaljske organske tvari

Autor: V.M.

Sastav meteora oduvijek je privlačio znanstvenike, no padom na Zemlju njihov se sastav pomiješa s vodom i mikrobima pa i zabilježeni ostaci više i nisu toliko korisni. No, 2018. godine, meteor je pao na zaleđeno jezero u Michiganu pa je prenesen u Field Muzej u Chicagu gdje su znanstvenici dobili priliku pobliže proučiti uzorak.

U studiji objavljenoj u magazinu Meteoritics and Planetary Science istaknuto je kako analiziran meteor čini čak 2600 organskih spojeva čiji su materijali stari i do 4.5 milijardi godina. Zanimljivo je i kako je na analizi radilo 29 znanstvenika, svi s različitom tehnikom identifikacije sastava meteora.

Zaključili su tako kako je meteor izgrađen, većim dijelom od teških ugljikohidrata, no da sadrži organske tvari i nije bila neka novost.

” Sada možemo s većom sigurnošću zaključiti kako su meteori imali važnu ulogu u distribuciji organskih tvari na Zemlju”, zaključio je autor studije, Philipp Heck koji je dodao kako su te tvari bile jedna od začetnika života na zemlji.

Naposljetku, zaključili su autori, meteor koji je došao na Zemlju tek je jedan dio asteroida koji je nastao prije 4.5 milijardi godina, a odvojio se od asteroida prije 12 milijuna godina. To su pak znanstvenici zaključili proučavajući izotope meteora koji su otkrili sve uvjete kroz koje je prošao prije nego je pao na Zemlju.

Autor:V.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.