Foto: Ilustracija/Pixabay

FASCINANTNO OTKRIĆE: U gradu zametenom vulkanskom erupcijom pronađen očuvan primjerak uličnog štanda za prodaju hrane

Autor: M.V.

Pompeji, grad kojem je presudila erupcija vulkana, još se uvijek iskapa, a posljednjim nalazištem, arheolozi su ostali iznenađeni. Iskopali su naime, skoro pa u potpunosti očuvanu konstrukciju štanda na kojem se, čini se, prodavala ulična hrana.

Nazivan termopolium, što na latinskom jeziku znači mjesto s vrućim napitcima, štand je otkriven u dijelu Pompeja koji još uvijek nije otvoren za javnost. No, jednom kada to bude, ovo otkriće bit će znamenito.

Otkriven je naime okvir štanda, u žutoj boji, s iscrtanom kokoši i patkom. S druge strane, unutar štanda, odmah ispod ploče, pronađene su posude stare 2 tisuće godina, u kojima je čuvana hrana.

Arheolozi su pronašli tragove svinjetine, ribe, puževa i teletine. Sve to pripremalo se u brončanim i keramičkim zdjelama koje su pronađene također.

Fotografije izvanrednog otkrića pogledajte ovdje!

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.