Laserski sustav DragonFire, Foto: MoD

Cure detalji o moćnom britanskom laseru: Ovo je prelazak na oružje druge generacije

Autor: Zlatko Govedić

U nedavno deklasificiranom videu, britansko lasersko oružje DragonFire (Zmajev dah) vrijedno 100 milijuna funti (117 milijuna eura) pokazuje svoju moć dok je uništavalo testne terenske mete, uključujući bespilotne letjelice i minobacačke granate.

Iako se DragonFire razvija od 2017., detalji o laserskom oružju klase 50 kW (kilovata) bili su pod snažnom oznakom “klasificirano”. Znamo da je riječ o laseru čvrstog stanja koji se sastoji od snopova dopiranih staklenih vlakana čiji se izlaz pretvara u jedan snop s pomoću britanskog sustava za kombiniranje zraka.

Montiran na kupolu, također ima sekundarni laser i elektrooptičku kameru za pronalaženje cilja i ispravljanje snopa. Novi video, koji je objavilo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD), pruža više naznaka o njegovom dizajnu.

Uspješno testiranje

Video prikazuje sustav pronalaženja i označavanja cilja u akciji, testiranje lasera protiv statičkih ciljeva na klupi, te snimke terenskih testova iz siječnja na poligonu Hebrides u Škotskoj, gdje je britanska vojska pratila i napadala različite ciljeve.

U videu su također prikazane animacije koje prikazuju DragonFire u akciji na ratnom brodu gdje je onesposobio brod, zaslijepio bespilotnu letjelicu i oborio drugu bespilotnu letjelicu. Osim toga, MoD je objavio sliku minobacačke granate koju je DragonFire probio.
Iako testiranje izgleda uspješno, DragonFire se neće koristiti u Kraljevskoj mornarici i britanskoj vojsci kao standardno oružje. Njegova je funkcija djelovanje kao tehnološki demonstrator koji će pružiti podatke za razvoj i dalje nefinanciranog oružja druge generacije većeg obujma.

Prosinečki pobijedio na sudu, dobit će baš jako veliku odštetu

Neograničena municija

To će uključivati ne samo osnovni razvoj tehnologije, već i pronalaženje načina zamjene komponenata iz inozemstva militariziranim britanskim verzijama.

Prednost praktičnog laserskog oružja nije samo sposobnost pogotka cilja veličine novčića na udaljenosti od kilometra, već i brzina leta snopa svjetlosti. Također će zamijeniti obrambene rakete koje mogu koštati stotine tisuća dolara s laserima koji, ne računajući hardver, koštaju oko 10 funti (11,70 eura) po hicu, pri čemu je “municija” neograničena sve dok postoji sigurno napajanje.

LASEROM NAPADAO AVIONE: Opasna igra 54-godišnjaka! Na zadarskom aerodromu triput je ometao pilote

Kako radi laser?

Laser je uređaj za stvaranje i pojačavanje koherentnoga elektromagnetskog usko usmjerenog zračenja velike jakosti. Temelji se na kvantnim pojavama pri prijenosu energije zračenjem. Izmjena energije zračenja s atomima ili molekulama aktivnoga medija u laseru (plin, kristal, plazma) odvija se stimuliranom emisijom.

To se zbiva kada se na atom ili molekulu u pobuđenom energijskom stanju, u kojem su elektroni na višoj energijskoj razini, djeluje dodatnim izvorom energije, npr. bijelom svjetlošću ili elektromagnetskim poljem. Time broj atoma u pobuđenom stanju postaje veći od broja atoma u nepobuđenom stanju, što se naziva “inverzija populacije”. Za prijelaz u pobuđeno stanje fizikalno je nevažno kako je energija dovedena, dok pri prijelazu iz pobuđenog u nepobuđeno stanje nastaje kvantni skok, tj. emisija fotona kojima energija odgovara razlici između energijskih stanja atoma.

Fascinantna tehnologija: Ogromnim laserom na vrhu planine znanstvenici će sprječavati udare groma!

Razni sustavi

Po načinu rada razlikuju se: neutralni atomski, ionski, plinski molekularni, plinsko-dinamički, kemijski i dr. vrste lasera. Po vrsti optički aktivne tvari pak dijele se na: plinske, tekućinske, poluvodičke i općenito lasere s čvrstim tvarima.

Danas laseri pokrivaju valne duljine zračenja od dalekoga ultraljubičastog pa sve do dalekog infracrvenog područja, a radi se i na konstrukciji lasera u području rendgenskoga zračenja. Postoje i laseri, npr. s titanijem dopiranim kristalom safira kao aktivnim medijem, koji mogu kontinuirano mijenjati valnu duljinu od 700 do 1000 nm, što se koristi u laserskoj spektroskopiji.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.