Foto: Profimedia

Arheolozi pronašli mumije sa zlatnim jezicima: Vjeruju da se radilo o posebnom ritualu nad mrtvima u Egiptu!

Autor: Hina/D.D.

Svjetski mediji prenijeli su začuđujuću vijest – aheolozi koji rade na drevnom groblju u Egiptu otkrili su mumije sa zlatnim jezicima.

Ovaj tim arheologa, predvođen Kathleen Martinez sa sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, radio je na području hrama Taposiris Magna u zapadnoj Alexandriji kad je otkrio 16 grobova iz grčkog i rimskog razdoblja.

U tunelima su pronađene brojne mumije u lošem stanju, ostaci pozlaćenih lijesova te amajlile od zlatnih listića u obliku jezika postavljane u usta mumija. To je, vjeruju, posebni ritual koji je trebao osigurati da mrtvi mogu u zagrobnom životu govoriti pred sudom boga Ozirisa. Arheolozi su izdvojili dvije mumije kao najvažnija otkrića.

Jedna od njih ima pozlaćene dekoracije koje pokazuju Ozirisa, zagrobno božanstvo, a druga ima krunu ukrašenu rogovima i kožom kobre. Na prsima joj je pozlaćena dekoracija koja prikazuje ogrlicu s koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Drugo važno otkriće je posmrtna ženska maska. Dr. Khaled Abou El Hamd, direktor aleksandrijskog odjela ministarstva starina, rekao je da je pronađeno osam zlatnih listića koji predstavljaju lišće zlatnog vijenca na posmrtnoj maski te osam mramornih maski iz grčkog i rimskog razdoblja koje pokazuju visoki stupanj umijeća skulpturiranja i prikaza obilježja vlasnika.

Autor:Hina/D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.