Muče vas stres, nervoza, tjeskoba!? Nećete vjerovati koji će vas hobi najviše opustiti

Autor: Zlatko Govedić

Britanski su znanstvenici proveli posebne karantenske masovne testove kako bi otkrili koje su aktivnosti najbolje za nadvladavanje stresa svakodnevnog i radnog života u ovoj najstresnijoj godini u novijoj povijest. Analitičari su identificirali više od 20 tradicionalnih hobija Britanaca i utvrdili koji od njih najbolje smiruje živce tijekom pandemije Covida-19 u periodu nakon karantene.

Da bi to uradili, svi su dobrovoljci mjerili puls tijekom različitih promjena aktivnosti.

Utvrđeno je da je pletenje najomiljeniji hobi nakon provođenja više od 2000 testova na ispitanicima starosti od 20 i 30 godina. Vježba pletenja podsjeća na meditaciju i trenutačno dovodi čovjeka u stanje odmora, smanjujući tjeskobu za 18%.

Pletenje se dugo prakticira i kao terapijski tretman za ljude s lakšim psihičkim poremećajima pa njegovo prvo mjesto među hobijima koji smanjuju nervozu i ne čudi.

Opuštajuće su aktivnosti i ribolov, kaligrafija i slikanje.

No, još se jedna zanimljiva aktivnost našla pri vrhu popisa – pisanje bloga! Psiholozi objašnjavaju da to možemo smatrati modernim pisanjem dnevnika što je za mnoge ljude oduvijek bio ispušni ventil.

SOČNI BAKIN KOLAČ SA ŠLJIVAMA! Jednostavan i fenomenalan desert




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.