Foto: Guliver Images

Evo kakav je čaj Tito pio prije smrti: Njegov batler otkrio strogo čuvanu tajnu

Autor: I.D.

Josip Broz Tito preminuo je 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani, njegova smrt zavila je cijelu bivšu državu u crno. Naime, ljudi nakon Titove smrti nisu znali kakva ih sudbina čeka pa su strepili i oplakivali maršala. Međutim, Titov batler je nakon njegove smrti otkrio tajne koje su se događale iza kulisa, za koje javnost nije smjela znati.

“Teško nam je bilo gledati kako kopni. Bila je to velika tragedija. Mi smo bili uz njega do kraja. Pustili su nas da ga ispratimo kad su ga vozili na patologiju”, opisao je jednom prilikom posljednje Titove trenutke njegov kuhar i batler Jožef Oseli, pisali su iz 24sata. On je uz Tita proveo posljednjih sedam godina njegova života. Za njegovu prehranu brinuo se sve do smrti. Osjetljiv posao dobio je, kazao je, slučajno.

“Radio sam u Skupštini Slovenije. Moj tadašnji šef često je odlazio na ispomoć u državnu rezidenciju na Brdo kod Kranja, a ja sam išao s njim pomagati kod prijema. Jednom su mu javili da će doći Tito na Brdo i trebalo je u kratkom roku sve pripremiti. Tadašnji šef predložio je moju suprugu Metku i mene jer je mislio da ćemo nas dvoje zajedno lakše i bolje odrađivati taj posao”, otkrio je Jožef.

Foto: YouTube Screenshot

‘Samo je jednom odbio jelo’

“Imao sam 24 godine, a Metka 21. Došli su Tito i njegova supruga Jovanka s Brijuna, a upravitelj Miro Dobrilovič nas je službeno predstavio. Poštovali smo sve ljude iz protokola i one koji su radili za njega, a i svi savjeti, pogotovo Jovankini, bili su nam dobrodošli”, opisao je Oseli prve dane uz Tita početkom sedamdesetih.

S vremenom je upoznavao predsjednika SFRJ i s njim postajao sve prisniji. “Supruga i ja smo bili s Titom od šest ujutro do jedan u noći. Mi smo znali tko dolazi, koje poklone dobiva, prezentirali smo mu ih, primili smo sve njegove goste i završavali smo kad je predsjednik bio gotov s masažom ili službenom posjetom. Tada bi mu Metka u apartman nosila ginseng, kineski čaj koji je i danas vrlo cijenjen. Mi doma još čuvamo jednu kutijicu iz tog doba”, tvrdio je Oseli.

Kazao je kako Tito nije imao posebnih zahtjeva što se tiče hrane. “Mi smo servirali različito meso, različite priloge, salate, sve je bilo na pladnju. Nismo mu nikad stavljali na tanjur. Samo je jednom odbio jelo. Donijeli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe.’ A sjećam se jedne anegdote kasnije kad su Jovanka i Tito već bili razdvojeni. Ona je bila na jednoj adresi, a on na drugoj”, nastavio je.

Sedam godina od odlaska Mirka Miočića: Zaradu od kvizova trošio je na neobičnu stvar
‘Dobili smo hranu iz NASA-e iz Amerike’

“Bila je to neka večera izvan protokola. On je uzeo nešto malo i rekao konobaru: ‘Šaljite ovo Jovanki.’ Bio je vrlo pažljiv, To je znak da nije htio prekinuti s njom, iako su ga neki političari pritiskali”, otkrio je slovenski kuhar koji se o Titovoj prehrani posebno brinuo pred smrt, kad je završio u bolnici u Ljubljani.

“Išao sam u bolnicu vidjeti gdje bi mogli spremati hranu, ali znate kako je to u bolnici – oni spremaju pet tisuća obroka. Izgleda kao da rade na traci. Kuhinja je bila već derutna, nisu ništa ulagali u nju. Četiri mjeseca vozili smo hranu s Brda kod Kranja u bolnicu. Mi smo brinuli za prehranu predsjednika i liječničkog konzilija”, dodao je.
“Metka je sve zapisivala. Ima i danas zapisano koliko je žlica pojeo za svaki obrok, jer se sve mjerilo u kalorijama. Kad nije više išla hrana, dobili smo hranu iz NASA-e iz Amerike, konzerve za astronaute. Hranili smo ga dokle god je mogao jesti, a zatim se prešlo na infuziju. Metka se brinula i za uređenje sobe, da bi se ugodno osjećao”,  prisjetio se Oseli posljednjih Titovih dana.

Foto: AP Photo/Guliver

‘Tito: Za dijetu ti samo treba karakter’

Tito nikada nije bio na dijeti, ali Jovanka jest. “Došla su dvojica doktora s njom iz Beograda. Ona je za posebni način prehrane za mršavljenje čula od nizozemske kraljice. Onda je htjela i ona pokušati. A predsjednik Tito to nije znao. Pa u vrijeme ručka Metka poslužuje predsjednika, a ja nosim jela posebno pripremljena za Jovanku. On se počeo iščuđavati i pita: A Jovanka, što ti je to?, a ona kaže: Znaš, to je jedna mala dijetica. Pita on nju: A jel’ ti znaš što treba za dijetu? Ona se zbuni, a on joj samo odgovori: Za dijetu ti samo treba karakter!”, ispričao je Oseli.

“I tako je prošla dijeta i otišli doktori. Tito je pazio na prehranu jedino kad je imao problema s jetrom. Doktori su mi savjetovali da ne pije toliko viskija, da mu točimo jabučne sokove, sok od borovnice. Nikad se nije bavio tjelovježbom, samo bazen, fizioterapija, more, šetnje i sunčanje”, rekao je Oseli, koji je kuhao i za Titove ugledne goste.

“Na Brijunima smo britanskoj kraljici Elizabeti II pripremili bosanski specijalitet, sarmice u vinovoj lozi s janjetinom. Elizabeth Taylor je voljela bifteke, a Richard Burton meso na žaru i Jack Daniels. Za Gorbačova sam punio mjehure od rakova s paštetom od pastrve te tako sušio. Bio je oduševljen”, dodaje Oseli, kojem je Tito uzor.

Zdravko Škender prevaren kao Baby Lasagna: ‘Čestitao mi i Oliver, a onda šok’

“On je uvijek bio optimističan. Ispričat ću vam anegdotu oko jutarnje kave. Dogovoreno je bilo da će Tito sačekati Novu godinu na Brdu. Donijeli su košare mandarina s Brijuna koje su bile namijenjene da se podijele u škole i vrtiće. Ja ujutro taman počeo piti kavu i dođe ađutant Drago Mikelić. Kaže mi da me predsjednik zove u apartman. Pa kakav predsjednik, moram popiti kavu, tek je šest ujutro. I ode on i to mu i kaže”, prepričao je.

“Vrati se opet i kaže da me predsjednik stvarno treba. Odem ja gore, a Tito drži ruke iza leđa i šeće po sobi gore-dolje. Pita me: Jel bila dobra kava? Opravdao sam se i rekao da uvijek ujutro pijem kavu i da nisam vjerovao da me ozbiljno traži. Onda me odvede na terasu i kaže: Vidi koliko tu ima mandarina. Uzmi jednu za sebe i Metku, a jedna je za osoblje rezidencije. Ako ne uzmemo sada neku košaru, Jovanka će sve podijeliti”, govorio je tako 2012. godine Jožef Oseli o Titu.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.