FOTO: Cropix

Prije točno 20 godina kazalište zamijenila samostanom: Sad iznenadila još radikalnijim potezom

Autor: G.B.

Edita Majić slovila je za jednu od najljepših i najprofinjenih domaćih glumaca, a svoju prvu veliku ulogu ostvarila je u predstavi “Salome”. Nagrađena je i Zlatnom Arenom na Pulskom festivalu 1999. godine za ulogu u fimu “Da mi je biti morski pas”, nakon čega su se i ostale počele nizati jedna za drugom, kao i brojna priznanja.

No, 2004. godine Edita se odlučila zarediti. Odlukom da se pridruži samostanu bosonogih karmelićanki u Španjolskoj šokirala je hrvatsku javnost. Brojni su bili skeptični i nisu vjerovati da će Edita moći izdržati život po strogim pravilima karmelićanki, no glumica koja na današnji dan slavi 54. rođendan svoj je život posvetila Gospodinu.

Naime, u samostanu svetog Josipa u Avili kamo je bila otišla, redovnice hodaju bose ili u laganim sandalama bez obzira na vremenske uvjete, nemaju grijanje te spavaju na slamnatim krevetima. Uz to, sa sobom nije smjela ponijeti nikakve osobne stvari, već samo fotografije članova svoje obitelji. Još rigoroznija pravila uslijedila su nakon što se zavjetovala na vječno siromaštvo, čistoću i poslušnost.

FOTO: Cropix

‘Pristala je na suradnju s Gospodinom’

“Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći. Bog nije odustao od namjere da ga Edita slijedi. I zbilo se prije tri mjeseca. Edita je pristala na suradnju s Gospodinom. Odlučila je postati Njegovom pustinjakinjom”, izjavila je njezina majka Jadranka Kanajet za Bitno.net.

“Uz pomoć biskupa pronašla je mjesto i kuću u kojoj se sada nalazi. Kuća se nalazi na brdu, na osami jednog šumskog kraja i zove se Desierto de Cristo Rey (Pustinja Krista Kralja). Za sada je tu. Trenutačno su u realizaciji projekti koji rješavaju njezino dugoročno življenje pustinjaštva u skladu s Božjim planom i naumom“, otkrila je prije nekoliko godina Editina majka Jadranka i dodala da je preponosna na kćer i da joj se divi na svemu što radi.

Žena pozvana da bude redovnica postala je opsjednuta: U suzama se pojavila u biskupiji tražiti pomoć




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.