Foto: Guliver

POPIS ĆE VAS IZNENADITI! Sedam država nije pozvano na krunidbu kralja Charlesa, pravi skandal tek bi mogao izbiti

Autor: Dnevno.hr/ N.K.

Ostalo je još manje od tri dana do krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille u Westminsterskoj opatiji. Konačni popis uzvanika, koji čini kongregaciju od više od 2200 ljudi, uključuje članove kraljevske obitelji, predstavnike iz 203 zemlje i približno 100 šefova država.

Osim gostiju koji sjede u opatiji, 400 mladih ljudi koji predstavljaju dobrotvorne organizacije koje su imenovali kralj i kraljica, imat će priliku gledati službu i procesije iz crkve svete Margarete, pokraj Westminsterske opatije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Jamieson (Official Page) (@artyjamie1746)

Na krunidbi će biti nazočni različiti profili ljudi, od bivših članova kraljevske obitelji do voditelja dobrotvornih organizacija, koji će zasigurno uvesti dašak kraljevskog glamura u ceremoniju.




No, jedna osoba visokog profila koja sigurno neće prisustvovati ceremoniji jest Meghan Markle, koja će ostati u Kaliforniji sa svojom djecom.

Na svečanost su pozvani šefovi država i vlada zemalja s kojima Velika Britanija ima pune diplomatske odnose. Britanija nije poslala pozivnice za krunidbu kralja Charlesa III. čelnicima Rusije, Bjelorusije, Irana, Mjanmara, Sirije, Afganistana i Venezuele, kazao je u utorak britanski izvor.

Pozivnice su poslane i visokim diplomatima, ali ne i šefovima država Sjeverne Koreje i Nikaragve.




 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Podsjećamo, prema najavama britanskih medija krunidba bi trebala biti popraćena najvećom vojnom svečanošću u posljednjih 70 godina, pri čemu će više od 6000 muškaraca i žena iz oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha sudjelovati u ovom povijesnom događaju za kraljevsku obitelji.

Međutim, ima i problema, prije svega diplomatske prirode, a oko dolazaka državnika svjetskih zemalja. Na primjer, na krunidbu neće doći američki predsjednik Joe Biden, već će Sjedinjene Države predstavljati njegova supruga Jill.

Ali pravi skandal tek bi mogao izbiti – i to vezano uz treću globalnu velesilu – Kinu. Naime, kako piše britanski medij The Telegraph, Peking je optužen za ‘nečuvenu’ provokaciju s očekivanom nazočnošću na krunidbi Hana Zhenga, poznatog po ulozi u gušenju prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, umjesto kineskog čelnika Xi Jinpinga.

Autor:Dnevno.hr/ N.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.