Bruno Konejvić / CROPIX

Zrinka Paladino o smrti arhitekta Nikole Filipovića: ‘Nikad ni o kome nije imao ni jednu ružnu riječ’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Preminuo je jedan od najvećih hrvatskih arhitekata, Nikola Filipović koji je uvelike zaslužan za izgled Zagreba, ali i drugih hrvatskih gradova. Projektirao je interijer hotela Dubrovnik, radio na poslovnoj zgradi INA-Naftaplina u Šubićevoj, ali i na sudu u Varaždinu.

Bez obzira na to koliko je traga ostavio na arhitekturi, Filipović je jednako toliko traga ostavio na ljudima s kojima je dolazio u susret. Jedna takva, Zrinka je Paladino, nekoć njegova studentica, a potom i bliska prijateljica i kolegica koja je ujedno i napisala knjigu o samom arhitektu, Nikola Filipović Majstor Arhitekture.

Filipović je, tvrdi ona, bio profesor i njen najstariji prijatelj, kako mu je to voljela pripomenuti. Do samog kraja, ovaj arhitekt vodio je plodan život i nikada nije prestajao raditi, ističe ona.

Stoga ni ne čudi da njegovu ostavštinu čini dulji popis djela, no onaj za Paladino poseban, rekla je, interpolacija je hotela Dubrovnik na kojoj je radio sa suprugom Ines. Za isti rad dodjeljena mu je i nagrada Viktor Kovačić. No radio je on i na mnogo interijera koji će mu zauvijek odavati čast gdje je Paladino istaknula caffe bar “Match-Ball“ i caffe bar “Charlie“.

No, najviše će, tvrdi ona, u sjećanju ostati Nikola Filipović, profesor koji je vodio crtana predavanja.

“Sjajno je predavao. Koristio je kredu i s njom crtao po ploči. Mislim da će ga njegovi studenti pamtiti baš takvoga”, rekla je.

S druge strane, prijatelji i svi koji ga poznaju, uvijek će se diviti čovjeku koji je imao odličan stav o životu.




“On je jedina osoba koja ni o kome, nikada, nije imala ružnu riječ”, tvrdi Paladino pa nastavlja “pa čak i ako su oni o njemu govorili ružno”, zaključila je.

(FOTO) BOMBA NA PLAŽI: Brazilska ljepotica i bivša supruga srpskog košarkaša pokazala sve svoje čari




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.