Foto: Screenshot

NE TRAŽITE DALJE! Donosimo nepogrešivi recept za breskvice – najljepši starinski kolač bez kojeg ne možemo zamisliti blagdane!

Autor: T. Š.

Rumene breskvice su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično vraćaju u djetinjstvo, podsjete na voljenu baku, majku, tetu…a blagdani su gotovo nezamislivi bez njih.

Ovi kolačići nisu poznati samo kod nas, već u cijelom svijetu. Talijani ih zovu Pesche Dolci. Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u talijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.

Alchermes je gust jarko crveni liker koji ima cvjetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. No, kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja, kakve i mi danas poznajemo.

Nažalost, sve češće ih kupujemo, jer prije svega smatramo da ih je teško napraviti, ali i zato jer je put do pronalaska pravog recepta za savršene breskvice kao da tražimo iglu u plastu sijena. Stoga vam donosimo recept koji će donijeti pravi okus tradicije na vaš stol.

Lijepe, mekane, sočne i mirisne breskvice napravite po ovom receptu i nećete pogriješiti. Do blagdana ima još dovoljno vremena, pa jedne napravite za vježbu – čisto da vidite kako će obitelj biti oduševljena!

Sastojci:

2 jaja
2 dcl šećera
1 dcl otopljene masti
½ praška za pecivo
350 gr brašna
5 žlica marmelade
0,5 dcl ruma
crvena boja u prahu
kristalni šećer




Priprema:

Izmiješajte jaja sa šećerom i masti. Posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite. MijesitE sve dok se prestane lijepiti za prste.

Napravitte veći valjak, pa iz njega manje valjčiće koje režite da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.




Kuglice slažite na pleh ( s masnim papirom) u razmaku od jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 13–15 minuta. U redu je ako dobiju malo boje, ali pazite da ne porumene.

Ohladite ih pa izdubite ( vrhom oštrice noža je najlakše).

Ostatke sameljite i pomiješajte sa marmeladom i rumom.

Malom žlicom punite polovice breskvica i lijepite ih.

Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode.

Umačite breskvice u boju i slažite na tacnu.

Nakon što složite otprilike desetak breskvice, umočite ih u kristalni šećer.

Nastavite raditi breskvice dok ne potrošite sav materijal.

Slijedite ove savjete i nećete pogriješiti:

Preporučuje se slagati po deset breskvica nakon umakanja u boju da se previše ne sasuše, a ako se odmah iz boje stavljaju u šećer previše ga natapaju, tako da treba pratiti ovaj redoslijed.

Ako se dogodi da malo više napunite breskvice i ostanete bez smjese za punjenje, poslužite se mljevenim keksom pomiješanim sa marmeladom i rumom.

Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.