FOTO: HRT Screenshot

Bitka na Neretvi zavadila Hrvate: Jedni svojataju film, drugi tvrde da nije hrvatski, a ovo je istina

Autor: G.B.

U četvrtak 11. travnja na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV2) u 21.10h u sjećanje na Veljka Bulajića HTV prikazuje restauriranu “Bitku na Neretvi”, jugoslavensko-talijansko-njemačko-američki.

Film “Bitka na Neretvi” je imao veliki uspjeh kod nas i u svijetu i spada u red najgledanijih ratnih filmova u povijesti svjetske kinematografije. Uz brojne nagrade film je 1969. nominiran za nagradu Oscar među 5 najboljih inozemnih filmova.

U filmu su igrali Yul Brynner, Orson Welles, Silva Košćina, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Hardy Krüger, Curd Jürgens, Milena Dravić, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Anthony Dawson, Lojze Razman, Ljubiša Samardžić i Bata Živojinović.

Četverolist najvećih filmskih zvijezda SFRJ

Zanimljivo, u spomenutom su filmu glumila tri glumca i jedna glumica koji zajedno tvore takozvani “četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ: Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, Boris Dvornik i Bata Živojinović.

Vrijedi spomenuti i kako je hrvatska tvrtka Jadran film 2013. godine sudskom odlukom preuzela distribuciju i zaštitu autorskih prava kultnog filma “Bitka na Neretvi”.

HRT najavio Bitku na Neretvi, Hrvati poručili: ‘Zbogom pretplato, otimate narodu’




To je učinjeno uz objašnjenje da su ključne članove autorskog tima, osim redatelja Veljka Bulajića, činili hrvatski filmski radnici Tomislav Pinter, Vladimir Kraus-Rajterić, Duško Jeričević i Zdravko Mihalić, a Jadran film je bio nositelj projekta.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.