Foto: Josko Ponos / CROPIX/Ilustracija

Zabrinuta umirovljenica Ana noćima ne spava: ‘Nadam se da nije istina ovo o čemu se priča’

Autor: Ivana Jurišić

Hoće li Vlada 1. travnja ukinuti subvencije na energiju, pitanje je koje muči brojne naše građane. Iz Europske središnje banke (ESB) već duže vrijeme se mogu čuti glasovi koji pozivaju sve zemlje članice na ukidanje istih.

U međuvremenu, Hrvatska je samo u posljednjem, petom paketu mjera uložila 288 milijuna energija na zadržavanje cijena struje te 179 milijuna eura na zadržavanje niskih cijena plina, a od od 2020. godine do danas država je za razne subvencije i mjere pomoći potrošila 6,8 milijardi eura.

Jako su zabrinuti poduzetnici koji plaćaju industrijsku cijenu struje i koja je tri puta viša od one koje plaćaju građani. Oni sa strahom čekaju 1. travnja i novu odluku Vlade. Kako su nam neki od njih rekli jučer, ukine li Vlada subvencije biti će prisiljeni dignuti cijene svojih proizvoda i usluga, pa bi tako i kavu od travnja mogli plaćati 10 posto više nego sada.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

‘Ovo je apsurdno’

Ekonomisti misle drugačije i tvrde da od subvencija nije bilo puno koristi. Ekonomski analitičar Damir Novotny u razgovoru za Dnevno je komentirao da je potpuni apsurd da su cijene električne energije za građane kod nas šest puta niže nego u Austriji ili Njemačkoj, dok poduzetnici plaćaju daleko više cijene energije nego što plaćaju poduzetnici u drugim zemljama EU.

“Tu postoje velike neravnoteže koje su nastale dugogodišnjim raznim intervencijama i politikama hrvatske Vlade i te neravnoteže treba ispraviti”, komentirao je Novotny.

Na našoj Facebook anketi pitali smo građane strahuju li od novog vala poskupljenja ako Vlada ukine subvencije za energente 1. travnja. Prema onome što smo mogli pročitati, većina smatra da smo još neko vrijeme sigurni, ali samo zato što je riječ o izbornoj godini i premijer mora paziti na svaki svoj korak.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

‘Građanima samo mažu oči’

“Ne još, naći će se rješenje i to privremeno, te građanima zamazati oči jer su ih kao “spasili”. E, nakon toga ide sranje”, “Pa što je vama ljudi. Što niste čuli danas na Dnevniku da se inflacija smanjila za 3 posto? Baš ste mi neki, niš ne vjerujete”, bili su neki od komentara.




Oni koji su najviše zabrinuti su ipak umirovljenici kojima je Vladina intervencija najviše pomogla. Većina od njih živi od danas do sutra i jako pažljivo planira svoj budžet kako bi imali za hranu i za režije. Jedna od njih je umirovljenica Ana koja nam je priznala da je jako brinu glasine o subvencijama.

Dio mirovinskih fondova nadoknadio prošlogodišnje minuse: Spasilo ih je ulaganje u jednu stvar




“Noću ne spavam jer razmišljam o troškovima. Nadam se da nije istina ili da će Vlada nešto napraviti kako bi zaštitila nas umirovljenike. Ako budem morala plaćati punu cijenu struje ili plina, morati ću se nečega odreći, a jedino mi je ostala hrana”, zabrinuta je Ana koja živi samo od svoje mirovine i kako kaže se bilo kakvih luksuza već odavno odrekla.

“Poslala bih apel Plenkoviću da pazi što radi. Sada je dao svima jeftinije cijene struje i plina, ali to ne znači da ih svima treba i uzeti”, kaže ova umirovljenica.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.