Foto: Screenshot/YouTube

Za svega 12 tisuća eura kupio je nevjerojatnu kuću: ‘Bio sam svuda u Europi, ali ovo me privuklo’

Autor: M.P.

Kupnja kuće često je jedno od najzahtjevnijih životnih iskustava koje zahtijeva ozbiljna razmatranja lokacije prije nego što provedete tjedne u potrazi za pravom nekretninom. Potraga za nekretninom još je zahtjevnija kada se odvija u inozemstvu. No, Paul Millet uspio je naizgled nemoguće.

Prvi put je sletio u Italiju, a prije nego je završio njegov prvi dan boravka u toj zemlji, bio je vlasnik prekrasne stare kuće s divnim pogledom usred južnotalijanske regije Basilicata. Millet, televizijski urednik iz Los Angelesa, točno je znao što radi. 54-godišnjaka su u Italiju namamile kuće koje su se prodavale za jedan euro, odnosno nešto više od jednog dolara. No, brzo je shvatio da dolaze s jednom kvakom – potrebno je potrošiti tisuće kako bile pogodne za život.

“Pročitao sam članak na CNN-u o nekretninama za jedan euro koje su se nudile još 2015. i definitivno je pobudio moj interes”, kaže. “Bio sam u raznim zemljama Europske unije u nekoliko navrata, ali nikada u Italiji, iako je bila na mom popisu. Ne mogu točno opisati zašto me privukla ideja da kupim nekretninu od jednog eura i da je renoviram, ali to je nešto što mi je zaokupilo maštu.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🌙 Aɴɴα 🌙 (@nini_30.12)




Od kuća za euro do nekretnina spremnih za useljenje

No, umjesto toga, svoju je pažnju preusmjerio na skuplje nekretnine koje su bile spremna za useljenje, a koje su također bile na prodaju po povoljnijim cijenama. Stoga je za njega Latronico, selo na vrhu litice u Basilicati, bilo savršeno odredište. Tamo su prodane samo dvije kuće po cijeni od jednog eura pa su usmjerili svoje napore na rasterećenje kod kupnje renoviranih ili useljivih kuća kako bi oživjelo pad populacije. Nakon online popisa praznih nekretnina, na stranici koja povezuje stare i potencijalne nove vlasnike, dosad je prodano 50 nekretnina, uglavnom američkim kupcima.

Millet kaže da je počeo planirati put u Italiju kako bi kupio kuću još 2019., ali ga je spriječio Covid-19. Napokon je  tamo uspio otići 2022. nakon što je prisustvovao vjenčanju prijatelja u Irskoj. Odabrao je Latronico jer se činilo da lokalno stanovništvo koje vodi program prodaje kuća dobro reagira na njegove upite u usporedbi s drugim gradovima s jeftinim kućama koje je kontaktirao prije svog putovanja.

“Cijene kuća bile su super-atraktivne, a nekretnine u Latronicu bile su većinom u dobrom stanju. Za razliku od programa od jednog eura, nisam imao obvezu ništa učiniti ni s jednom kućom koju sam kupio. Očito, cilj je bio obnova i osposobljavanje imovine, ali kao strani kupac mogao sam s njom raditi što sam htio. To mi se svidjelo”, kaže Millet.




 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Davide Bacco (@bacco1305)

Kuća za 12 tisuća eura

Obilazak imanja koji su organizirali dužnosnici u Latronicu natjerao ga je da se zaljubi u selo i bio je potpuno oduzet njegovom ljepotom i toplim prijemom mještana, kaže. “Na kraju dana sam kupio svoju parcelu i počeo razmišljati o renoviranju i budućnosti”, dodaje.

Millet se ne planira trajno preseliti u Latronico. Za sada mu je važno da ima mjesto gdje može usporiti i isključiti se. “Planiram doći barem jednom godišnje da pobjegnem od svega”, kaže. “Mjesto će služiti kao uporište za buduća putovanja po EU. Vjerojatno ću ga voditi kao najam za odmor kada ne budem tamo, da održim mjesto na životu i podijelim ga s obitelji i prijateljima.”

Jednosobna kuća od 60 četvornih metara koju je kupio koštala je 12.000 eura. Očekuje da će potrošiti do 35.000 dolara na njezino dotjerivanje. Imanje se može pohvaliti balkonom, tavanom za skladištenje i krovnom terasom s nevjerojatnim pogledom, kaže Millet.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli italiastyle_basilicata (@italiastyle_basilicata)

Iako je kuća mala, ima dva podruma koja se prenamjenjuju. Radovi na obnovi su gotovo gotovi. “Bilo je potrebno postaviti temelje u većem od dva podruma”, kaže Millet. “Dao sam postaviti armirano-betonski pod i kompletno je zamijenjena elektroinstalacija. Budući da je veći podrum tako velik, odlučio sam ga pretvoriti u stambeni prostor koji će uključivati dodatnu spavaću sobu s malom povezanom dnevnom sobom koja će također imati kupaonicu i prostor za pranje rublja”.

Drevni, grubi kameni zidovi kuće okrečeni su kako bi osvijetlili prostor. Novi betonski pod je obojen. “Izgleda sjajno. Samo trebam dodati kupaonicu, obaviti neke dodatne kozmetičke radove i nabaviti namještaj i bit će gotovo,” zaključuje Millet.

Pogledajte kakav stan prodaje za 40 tisuća eura, ima caka: ‘Budala je samo onaj tko ga kupi’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.