Foto: Unsplash

U zemlji s 500 tisuća Hrvata žele uvesti posebnu olakšicu: Nekima bi mogla donijeti 1800 eura

Autor: M.D.

Uvođenje raznih socijalnih naknada uvijek izaziva polemike u društvu. Dok jedni kažu da nije dovoljno štogod da je učinjeno, drugi upozoravaju na mogućnost zloupotreba. Njemačka ima vrlo razvijen sustav socijalnih naknada, koji s obzirom na gospodarsku krizu polako dolazi u pitanje.

Naime, krajem prošle godine je u pitanje došao i državni proračun, a jedna od stavki na kojima se rezala potrošnja bile su upravo socijalne naknade. Iako nije predizborno vrijeme, brojne stranke koriste tu priliku kako bi poljuljale povjerenje javnosti u vladajuće te predstavile vlastite prijedloge.

Tako je čelnik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz već obećao porezno rasteretiti obitelji, ako njegova stranka pobijedi na izborima. Riječ je o oporezivanju troškova skrbi za djecu. Merz predlaže da se roditeljima u većoj mjeri od poreza na dohodak odbijaju troškovi skrbi za djecu, prenosi Fenix Magazin.

Foto: Unsplash

Porezni obveznici pozdravljaju

Uz to, bake i djedovi bi po prvi puta mogli koristiti ovu mogućnost, što bi im, kao i roditeljima, moglo donijeti do 1800 eura po djetetu, odnosno unuku. Prema ovom prijedlogu, bolje će proći i obitelji koje zapošljavaju dadilje ili kućne pomoćnice. Njima bi se moglo odbiti i do 5000 eura troškova od poreza. Trenutno ova kvota iznosi najviše 4000 eura. Merz želi povećati i dob djece za koju poslodavci svojim radnicima isplaćuju neoporezive subvencije. Trenutno je to šest godina, a prema njihovu planu to bi ubuduće trebalo biti 14 godina.

Poslao upozorenje svima koji žele doći u Njemačku: ‘Bez ove plaće, ni ne pomišljajte na dolazak’

No, iz oporbene stranke poručuju da bi porezne olakšice trebale vrijediti i u slučaju kad djeca skrbe o roditeljima. Prema tome, svatko tko plaća njegovatelja za roditelje može dobiti olakšicu od 1800 eura po roditelju.




“Obitelji trebaju vrijeme jedni za druge, prostor za svoj razvoj i financijsku podršku”, rekla je za njemačke medije financijska stručnjakinja CDU-a Antje Tillmann te naišla na pozitivnu reakciju Udruge poreznih obveznika. “Prijedlozi idu u pravom smjeru! Dobra obiteljska politika koja uzima u obzir sve, od djece do starijih osoba, vrlo je važna i o njoj treba razgovarati”, poručili su iz udruge.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.