Foto: Guliver (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Trumpov zet bacio oko na hrvatsko susjedstvo: U ove će države uložiti više od milijardu dolara

Autor: Dnevno.hr

Čak tri investicije, zajedno vrijedne više od milijardu dolara, na Balkanu planira provesti američka kompanija Affinity Partners. Riječ je o tvrtci čiji je vlasnik Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je u poodmaklim pregovorima koji se tiču triju nekretninskih projekata u Albaniji i Srbiji.

Kushnerova kompanija planira transformirati otok Sazan u luksuzno ekološko odmaralište putem brenda Aman. Za oko im je zapeo i poluotok Zvërnec, gdje planiraju izgraditi nekoliko velikih odmarališta s ukupno 10.000 smještajnih jedinica, uzduž kilometarskih pješčanih plaža.

“Otok Sazan je jedna od najmirnijih i jedinstvenih obala koje sam vidio bilo gdje u svijetu”, rekao je Kushner za Bloomberg, potvrdivši time svoje namjere u ovom dijelu Europe, među kojima je i investicija u tri beogradska bloka, koja su napuštena nakon NATO-ova bombardiranja 1999. godine. Ondje bi trebao niknuti luksuzni hotel, poslovni centar i 1500 stanova.

Foto: Guliver

Ne vraća se u politiku

Affinity Partners je tvrtka koju je Kushner osnovao nakon što je prestao biti viši savjetnik u Bijeloj kući. Imovina tvrtke je vrijedna 3,1 milijardu dolara. Kompaniju su podržali i investitori s Bliskog istoka, točnije Fond za javna ulaganja Sausdijske Arabije, koji je dao dvije milijarde dolara. Osim nekretninskog, odnosno turističkog biznisa, Kushnerova tvrtka razmatra mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije, baze podataka i umjetnu inteligenciju.

Kushner je pomno odabrao Albaniju i Srbiju za svoje nove investicije. Albanija je jedna od najbrže rastućih turističkih regija na svijetu, što su primijetili njegovi prijatelji i savjetnici Asher Abehser te Rick Grenell, bivši američki veleposlanik u Njemačkoj.

Iako će njegov tast pokušati ponovno zasjesti u Bijelu kuću na izborima u studenom, Jared Kushner je istaknuo da se neće vratiti u politiku. I u tom je poslu imao određenih uspjeha. Naime, on je odigrao ključnu ulogu u Abrahamovom sporazumu, kojim su 2020. godine normalizirani odnosi Izraela i pojedinih arapskih zemalja.

Prijetili komentatoru nakon Dinamove dramatične pobjede: ‘Blažičko junioru, samo dođi u Split’







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.