Foto: Unsplash/Ilustracija

Stotine tisuća Hrvata moglo bi ostati bez krova nad glavom: Cijene stanarina otišle u nebo

Autor: I.G.

Istraživanje revizorske kuće PwC ukazalo je na izazove s kojima se suočavaju kompanije u velikim njemačkim gradovima u potrazi za kvalificiranom radnom snagom zbog visokih stanarina.

Prema istraživanju, visoke stanarine smatra se ključnom preprekom života u urbanim sredinama, što je trećinu ispitanika potaknulo na razmišljanje o promjeni posla. Neki su već napustili svoje trenutno zaposlenje zbog ovog razloga.

“Zato poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalificiranu radnu snagu”, zaključili su. Istraživanje je pokazalo i da zaposlenici od poslodavaca očekuju i značajnu financijsku pomoć s visokim troškovima stanovanja.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Stanje na tržištu

Za potrebe studije PwC je prošle jeseni anketirao 4200 zaposlenih u Njemačkoj u dobi od 18 do 65 godina u 12 velikih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, München, Essen, Leipzig i Hannover. Studija je reprezentativna, tvrde autori.

Velikoj većini ljudi život u velikom gradu sviđa se zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, ali gotovo dvije trećine ispitanika nezadovoljno je stanarinama, troškovima vlasništva nekretnine i brojem stanova dostupnih za najam.

Posebno je teška situacija na tržištu stambenog prostora u Stuttgartu i Münchenu, pokazalo je istraživanje. Neki zaposlenici nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Njih 11 posto već je promijenilo posao zbog visokih najamnina. U dobnoj skupini od 18 do 34 godine brojka se penje na 17 posto.

Spremnost na promjenu posla posebice je velika u Berlinu, gdje je zbog visokih stanarina novi posao potražilo 19 posto radnika, a njih 36 posto razmišlja o toj opciji. Brojka je veća samo u Stuttgartu gdje je njihov udio dosegnuo 38 posto.




Podsjetimo, u Njemačkoj žive 204.000 hrvatskih državljana, a useljenika podrijetlom iz Hrvatske ima 227.000. Ukupan broj građana podrijetlom iz Hrvatske je 360.000, proizlazi iz podataka što što ih je objavio njemački Savezni ured za statistiku.

Nije bilo žene u Jugoslaviji koja ga nije imala: Preko noći nestao, a mladi i ne znaju za njega




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.