Pixabay

Sretan vam Svjetski dan turizma!

Autor: Sanja Plješa

Svake se godine 27. rujna pod okriljem Svjetske turističke organizacije (UNWTO) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day).

Cilj tog obilježavanja je da se unutar međunarodne zajednice jača svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Uvođenjem inovacija te digitalizacijom, među ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu te da djelotvorno raspolaže resursima.


Ovogodišnji slogan Svjetskog dana turizma je Turizam i ruralni razvoj (Tourism & Rural Development) budući da je ovo sektorska jedinstvena prilika kako bi se postigao gospodarski razvoj i osigurale mogućnosti izvan velikih gradskih središta, uključujući i one zajednice koje bi inače ostale sa strane.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma posebice naglašava važnost uloge koju turizam ima u očuvanju i promociji kulture i baštine diljem svijeta.

“Turizam se dokazao kao spas za mnoge ruralne zajednice i to na način da im pomaže zadržati njihovu jedinstvenu prirodnu i kulturnu baštinu, podupire projekte konzervacije i očuvanja, uključujući i zaštitu ugroženih vrsta, zaboravljenih tradicija ili okusa. Turizam ne samo da potiče zapošljavanje, posebice žene i mladih, već i osigurava brojne mogućnosti za teritorijalnu koheziju i društveno-ekonomsku inkluziju za najranjivije regije”, ističu u Zagorskoj razvojnoj agenciji.

Ovogodišnja COVID-19 pandemija zaustavila je turistička kretanja, a sektor se našao među najpogođenijim s milijunima zaposlenih u riziku od otpuštanja. Upravo je sada kada je potrebno udružiti snage za ponovno pokretanje turizma, više nego ikada prije, moramo biti svjesni odgovornosti i osigurati da benefiti turizma budu dostupni svima. Kriza nam je omogućila da razmislimo  o turističkom sektoru i doprinosima koje nudi ljudima i planeti; mogućnost da se izgradi još održiviji, inkluzivniji i otporniji turizam.
Fokus ruralnog razvoja u turističkim politikama kroz edukaciju, investicije, inovacije i tehnologiju može transformirati živote milijunima, očuvati naš okoliš i našu kulturu. Kao ultimativni horizontalni sektor, turizam izravno ili neizravno pridonosi svim ciljevima održivog razvoja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.