Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX/Ilustracija

Srbi sve više dolaze u Hrvatsku, jasno je i zašto: ‘Šokiran sam, ne ulazi mi u glavu’

Autor: M.D.

Pronalazak radnika postao je problematičan poslodavcima, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Dok se Hrvati okreću uvoznoj radnoj snazi, koja obično bude i slabije plaćena, domicilno radno pučanstvo zahtijeva veće plaće ili odlazi u inozemstvo. Slična je stvar i u susjednoj Srbiji.

Naime, tvrtke koje zapošljavaju više od 300 ljudi, a bave se logistikom, odnosno prijevozom robe i putnika, imaju velikih problema s motiviranjem radnika da ostanu na radnim mjestima. S druge strane, privlačenje radnika je problematično u tvrtkama koje se bave robom široke potrošnje, što će reći da je sektor trgovine ugrožen.

“Ako promatramo pojedinačne industrije, najviše izazova sa zadržavanjem zaposlenih imaju firme iz oblasti logistike i prijevoza robe i putnika, njih čak 71 posto, dok s privlačenjem kandidata najviše problema imaju kompanije iz oblasti roba široke potrošnje, njih 58 posto, kao i proizvodnje – 55 posto”, priopćili su iz Infostuda rezultate svog istraživanja iz veljače ove godine kojim su zahvatili odjele ljudskih resursa brojnih tamošnjih tvrtki.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Iznimno deficitarna zanimanja

Istraživanje je obuhvatilo različite sektore gospodarstva, s ciljem isticanja izazova s kojima se susreću kompanije u Srbiji pri privlačenju i zapošljavanju novih radnika. “U porastu su izazovi s motivacijom zaposlenih i organizacijskim pitanjima, dok je kod kompanija koje imaju do 50 zaposlenih više u fokusu praćenje trendova i benefita”, tvrde u Infostudu.

Pojedina su zanimanja postala iznimno deficitarna. Pavle Sremčević iz Pančeva već 20 godina ima vlastitu pekarnicu. Po prvi puta se našao u problemu, jer već dva mjeseca ne može naći pekara, iako nudi plaću od 160.000 dinara (1365,54 eura), piše Kurir.

“Što da vam kažem osim da sam šokiran, ali zaista šokiran. Naprosto mi ne ulazi u glavu da nitko neće raditi za taj novac. Pa, meni da je netko ponudio toliko novca prije 10-20 godina, ne bih ni otvarao pekaru, nego bih radio za drugog. Vjerujte. Jer, teško je biti poduzetnik, a radnik sa ovakvom plaćom… Isplati se, itekako”, govori Sremčević.

Ilustracija, Pexels/Bulat Khamitov

Radije idu u Hrvatsku

Kad je na društvenim mrežama oglasio da traži majstora pekara, javio mu se jedan čovjek, ali je otišao nakon samo tjedan dana, jer mu “ne odgovaraju uvjeti”. A uvjeti su bili, već spomenuta plaća od 160.000 dinara (1365,54 eura), rad u dvije smjene, svaki drugi slobodni vikend i besplatan obrok.




Srbi se masovno sele u Hrvatsku, imaju dobar razlog: ‘U Srbiji to možeš sanjati’

No, treba reći kako je prosječna neto plaća u Srbiji u travnju 2024. godine iznosila je 715 eura, dok je medijalna plaća bila 545,5 eura, što znači da je polovica zaposlenih zarađivala manje od tog iznosa. Zbog niskih plaća, mnogi sezonski radnici iz Srbije odlaze raditi na Jadran tijekom turističke sezone, gdje su plaće znatno veće.




“Plaće sezonskih radnika u Hrvatskoj su znatno veće. Tako kuhari mogu zaraditi do 3000 eura, konobari 2000 eura i više, hostese od 1000 do 1500 eura. Ako dobro izračunate, oni tamo imaju zajamčen smještaj i obrok. I na moru su. Sezonci tamo idu svjesno raditi sedam dana u tjednu bez prestanka, jer imaju jasan cilj s koliko će se novca vratiti”, rekao je Miloš Turinski iz Infostuda.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.