Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX

Srbi u panici zbog cijene jednog proizvoda u Hrvatskoj: ‘Skočilo je za više od 7 posto’

Autor: F.F

Jasno je kako se bliži ljeto i turistička sezona da će mnogi dići svoje cijene, a neki su to već počeli. Mnogi su se šokirali prošlog vikenda kada su vidjeli cijenu kave s mlijekom na Hvaru, preciznije u jednom kafiću na hvarskoj rivi. Naime, cijena je iznosila čak 4,50 eura. Za one koji se još uvijek lakše snalaze u bivšim kunama, to bi bilo 33,93 kune za kavu s mlijekom.

Podsjetimo, prošle godine u veljači kava je na Hvaru iznosila 22 kune (2,92 eura), a u vrijeme sezone u pojedinim kafićima iznosila je i 4,10 eura. No, ovogodišnja kava na hvarskoj rivi nije rekorder. U jednom opatijskom hotelu, krajem ožujka, velika kava s mlijekom koštala je 6 eura, a bijela kava 6,50 eura.

Naravno, Hrvati i turisti nisu nimalo zadovoljni ovim poskupljenjem. O cijenama kave u Hrvata pisali su i naši susjedi Srbi, koji se ne mogu načuditi cijenama kave u Lijepoj našoj.

Foto: Unsplash

Nije im jasno

“Od ožujka 2023. do ožujka ove godine kava je u Hrvatskoj porasla 7,4 posto, što je najveći rast među zemljama EU. Naime, kako se bliži ljetna sezona, cijene rastu, a prvi porast stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka Hvara”, prenosi Telegraf.

Istaknuli su kako je to najveći porast cijena te kako je drugi najveći rast cijena kave u EU imala Rumunjska s čak 6,8 posto. Treći najveći rast imala je Bugarska s rastom kave od 6,6 posto. Na razini cijele E, rast cijena kave iznosio je jedan posto, a mnoge zemlje bilježe značajan pad cijena.

Otkriven tajni utjecaj crnog čaja: ‘Jedna šalica dnevno može napraviti veliku stvar’




Dodali su i kako je nedavno objavljeno kako cijene u Hrvatskoj neće ići gore, što, čini se, ipak nije istina. Podsjetimo, podaci Eurostata za ožujak 2024. pokazuju da je cijena kave u EU u prosjeku bila jedan posto viša nego u istom mjesecu lani, što predstavlja značajan pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je stopa inflacije za kavu iznosila visokih +13,5%. U 15 zemalja EU-a, stopa inflacije za kavu u ožujku 2024. bila je viša nego godinu dana ranije.

Najveći godišnji porast cijena kave zabilježen je u Hrvatskoj (+7,4%) koju u stopu slijede Rumunjska i Bugarska s povećanjem od 6,8, odnosno 6,6%. S druge strane, 12 zemalja EU-a zabilježilo je pad stope inflacije za kavu u istom razdoblju. Najznačajniji padovi zabilježeni su u Finskoj (-15,5%) i Litvi (-15,4%), dok su značajni padovi zabilježeni i u Danskoj (-7,5%), Češkoj (-6,5%) i Švedskoj (-6,0%).




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.