Foto: Unsplash/Linkedin

Sprema se za doktorat na Oxfordu, a Hrvatska je ne želi: ‘Ne daju mi putovnicu zbog čudnih razloga’

Autor: I.J.

Prema podacima švicarskog Saveznog ureda za statistiku, u toj zemlji je 2022. godine živjelo 28.854 hrvatskih državljana, i 29.699 dvojnih državljana. Jedna od njih je i Isabel Koster, čija je majka Hrvatica, a otac Švicarac.

Nakon što je u Švicarskoj završila magisterij iz filozofije, Isabel danas živi i radi u Londonu u englesko-njemačkoj tvrtki koja se bavi internacionalnim menadžmentom, a cilj joj je nastaviti karijeru u akademskoj zajednici ili kao slobodna novinarka i spisateljica, piše Fenix magazin.

“Vodim nekoliko prevoditeljskih projekata, a ušla sam u najuži krug kandidata za doktorat na prestižnom sveučilištu Oxford. Sve što sam si do sada zacrtala kao plan to sam i ostvarila. Nadam se da će i ovo s Oxfordom biti ostvareno”, kazala je Isabel.

Foto: Pixabay

Diplomirala filozofiju u Zürichu

Uz njemački i hrvatski tečno govori engleski i francuski jezik, može se sporazumijevati i na talijanskom, a učila je i latinski jezik.  Od ranog djetinjstva s majkom je govorila hrvatski, a s ocem njemački, te nikad nije imala problema u sporazumijevanju na dva jezika.

“Olakšavajuća okolnost u mom odgoju bila je što mi je oboje roditelja katoličke vjeroispovijesti”, govori Isabel koja je ljubav prema stranim jezicima otkrila u šestom razredu osnovne škole kada je upisala latinski jezik.

Nakon završene gimnazije, studirala je i diplomirala filozofiju na sveučilištu u Zürichu kao glavni predmet, francuski jezik kao sporedni, a jedan semestar je konverzacija bila na talijanskom jeziku. Isabel je u razgovoru za Fenix magazin objasnila  kako odgoj na dva jezika treba shvatiti kao dodatnu, a ne otežavajuću okolnost.

Svaki dan govorila hrvatski

“Hrvatski sam naučila od moje mame i od moje rodbine u Hrvatskoj (i BiH). S mamom sam uvijek govorila hrvatski. Sve drugo što pripada djetinjstvu i odrastanju jedne osobe u Švicarskoj sam isto prošla.




Katolički vjeronauk, Prvu pričest, krizmu, sport, sviranje instrumenata, sve je to išlo redoslijedom kako se u Švicarskoj živi i kako se djeca odgajaju. Ali hrvatski sam svaki dan govorila”, rekla je Isabel napominjući da je imala sreću da je odrastala u financijski dobrostojećoj obitelji tako da je mama prestala raditi kao medicinska sestra i posvetila se njezinom odgoju i obrazovanju.

“Neki nažalost to nisu mogli te su bili prisiljeni ići drugim putem i time im je šansa za učenje materinskog jezika bila umanjena. Poruka svima je, učite strane jezike, učite hrvatski jezik ako vam je i samo jedno od roditelja Hrvat, shvatite to kao dodatnu, a ne otežavajuću okolnost”, govori Isabel.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Otežan put do hrvatske putovnice

Kaže da je jako zadovoljna svojim životom, a jedini san koji još nije uspjela ostvariti je hrvatska putovnica.




Hrvatica se vratila kući iz Azije: ‘Nisu mi se mogli načuditi, bila sam jedina koja je rekla ne’

“Nemam putovnicu jer sam zakasnila sa zahtjevom za nju i ne mogu je dobiti zbog nekih, meni čudnih razloga. U današnje vrijeme kada se sve države “bore” za stanovnike, meni i ovakvima kao što sam ja put do hrvatske putovnice je otežan ili u potpunosti zapriječen.

Ali hrvatsku domovnicu i zemlju Hrvatsku nosim u svome srcu. Moja putovnica su za mene moji ujaci i tetke, kao i bratići i sestrične. A najljepša putovnica za mene su moja baka i moj djed kojih nažalost više nema”, zaključila je ova mlada žena.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.