Foto: Pixabay

SPREMA SE NOVI ‘ŠTRAJK TJESTENINE’? Talijani bijesni: ‘Sve je to zbog visokih zarada’. Pobuna bi mogla trajati i 15 dana

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Talijanska vlada održala je hitni sastanak zbog visokih cijena tjestenine koje su u ožujku porasle 17,5 posto i 16,5 posto u travnju. Statistički podaci pokazuju kako je cijena tjestenine rasla dvostruko više od ostalih potrošačkih cijena u Italiji, koje su na godišnjoj razini porasle 8,1 posto i 8,7 posto u ožujku u ožujku.

“Cijene jela od tjestenine u restoranima su porasle za 6,1 posto na godišnjoj razini”, objavila je talijanska skupina za prava potrošača Assoutenti za CNBC.

To je veliki problem u državi u kojoj svaki stanovnik godišnje u prosjeku pojede 23 kilograma ove namirnice.


Povećanje maloprodajnih cijena posljedica je činjenice da proizvođači sada prodaju zalihe tjestenine koje su nastale u vrijeme kada su cijene sirovina bile više nego sada.

“To je zbog odlaganja zaliha proizvedenih s višim troškovima sirovina”, rekao je predsjednik Assoutentija Furio Truzzi.

Cijene pšenice i dalje visoke

Naime, cijene pšenice su u ožujku prošle godine kao posljedica rata u Ukrajini dosegle najvišu razinu u više od desetljeća. Ipak, Truzzi primjećuje kako su troškovi inputa od tada pali, a više cijene tjestenine sada pokreću drugi čimbenici.

“Visoke cijene se održavaju radi veće zarade. Cijene će pasti samo u slučaju značajnog pada potrošnje”, rekao je Assoutent, predlažući planove za smanjenje potrošnje tjestenine uz “štrajk tjestenine” od najmanje 15 dana. Talijani su 2007. organizirali jednodnevni štrajk protiv kupovine tjestenine kada su cijene porasle za gotovo 20 posto.

Međunarodne cijene pšenice u travnju su pale za 2,3 posto što je što je najniža razinu od srpnja 2021., pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

“Cijene pšenice pale su u odnosu na svoj povijesni vrhunac nakon invazije na Ukrajinu, ali su i dalje visoke”, rekla je službenica za vanjske poslove Svjetske banke Nandita Roy za CNBC. Napomenula je da Svjetska banka predviđa pad cijena pšenice od 17,4 posto u 2023. u odnosu na 2022. godinu.
Cijene durum pšenice, sorte pšenice koja se obično koristi u tjestenini, također su u padu posljednjih mjeseci. “Međutim, postoji mnogo čimbenika specifičnih za pojedinu zemlju koji bi objasnili rast cijena tjestenine u Italiji”, dodao je Roy.

Hitan sastanak

Prije dva tjedna talijanski ministar gospodarskog razvoja Adolfo Urso sazvao je hitan sastanak Vlade na kojem se raspravljalo o poskupljenju tjestenine.

Na sastanku su bili proizvođači tjestenine, udruge potrošača i vladini dužnosnici. Iako su neki predložili ograničenje rasta cijene ove namirnice, prijedlog je odbijen.
Ipak, nije sve tako crno. Najnovija istraživanja cijena tjestenine “već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada cijena, što je  znak da bi u nadolazećim mjesecima cijena mogla značajno pasti”, stoji u priopćenju talijanskog ministarstva gospodarstva.

“Današnja tjestenina na policama proizvedena je prije nekoliko mjeseci od durum pšenice kupljene po cijenama još ranijeg razdoblja, s troškovima energije tijekom ratnog vrhunca”, navodi se u izjavi Unione Italiana Food, udruge koja predstavlja talijanske proizvođače hrane. Visokim cijenama tjestenine pridonijeli su i veći troškovi pakiranja i logistike, navodi udruga u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da je cijena proizvodnje tjestenine u jednoj godini porasla za 8,4 posto, što je “na razini prosječnog indeksa inflacije zabilježenog za robu široke potrošnje”.

“Troškovi su se smanjili, istina, ali se nisu vratili na prošle razine i još uvijek su dosta visoki u usporedbi s onima zabilježenima 2020./2021.”, dodala je organizacija.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.